Начало Градска среда Белоградчишката болница в опасност от закриване

Белоградчишката болница в опасност от закриване

от Mariana Gomileva
298 преглеждания

Болницата в Белоградчик отново е застрашена от спиране на дейността си и пред жителите на община Белоградчик и околните общини за пореден път е надвиснала опасност да останат изцяло без медицински грижи. Това става ясно от полученото на 14/09/2023 г. писмо в Общински съвет – Белоградчик.

В него ръководството на болницата уведомява, че е пристигнала от кредитор Покана за доброволно плащане на задължения до 18/09/2023 г., както и съобщение за налагане на запор на банковите сметки и призовка за принудително изпълнение за извършване на опис, оценка и изземване на имущество и инвентар, което включва медицинска апаратура, техника и леглови фонд. Причината е, че болницата дължи на кредитора 311 153,81 лв.

В уведомлението до председателя на Общинския съвет, Боян Минков, от болницата настояват да се предприемат спешни и неотложни действия за намиране на решение и предотвратяване закриването на болницата, тъй като не разполагат с финансов ресурс за изплащане на задължението, а с изземването на апаратурата и запорирането на сметките на болницата реално ще се спре цялата ѝ дейност.

Ето какво уточни председателят на Обс – Белоградчик, Боян Минков:

  • До кога могат да се вземат мерки и защо се стига до тази ситуация?

Кредиторът ни уведомява, че ако до 19 септември не получи плащането по задължението, ще предприеме крайни действия. Това е четвърти път през настоящия мандат, в който белоградчишката болница се изправя пред подобни трудности, но сега положението е най-сериозно. Общият размер на задълженията на лечебното заведение е 1 300 000 лева.

Още през 2014 г. болницата е осъдена да заплати парично задължение в размер на 284 770,74 лв. Общинският съвет взе решение ежегодно от общинския бюджет да се отпускат 300 000 лв. на болницата, но то вече три години не се изпълнява. Тази безотговорност и пренебрегване на нашето решение сега се оказва фатална за всички местни жители.

  • Колко души са реално застрашени от оставане без лекарска помощ?

Нашата болница осигурява медицински грижи за близо 25 хиляди души. Тя обслужва не само Белоградчик и околните села. Грижи се за здравето на жителите от общо четири общини от видинска област. Както винаги напълно заставам в защита на нашите лекари и наистина ще бъде непростимо, ако една от първите пет български болници бъде ликвидирана по такъв позорен начин, след като медиците стоически са на поста си – без заплата от 2 години.

  • Какво конкретно предприемате за спасяването на болницата?

Свикваме извънредно заседание на Общинския съвет на 18-ти септември, за да обсъдим най-правилния начин за преодоляване на проблема. Не бива да се примиряваме. Решения винаги има и те трябва да се търсят с всички сили. Вероятно ще се водят преговори с кредитора, за да не се стига до налагане на запори. Точно през тази седмица имахме и много срещи с граждани във връзка с проблемите в здравеопазването ни. Заедно коментирахме конкретни казуси и считам, че трябва най-после да се намери решение, което да е радикално и генерално за нашата болница. Все пак от нея са тръгнали светила като проф.Асен Златарски, проф.Чирков, проф.Раденовски и много други. Всичко, което зависи от мен и екипа ми, ще го направим и няма да оставим толкова много хора да бъдат жертва на лошото управление на общината през последните години. Все пак общинският бюджет е на самите граждани и е крайно време да се разпределя рационално и по приоритети важни преди всичко за жителите на община Белоградчик.

 

Повече около сагата с белоградчишката болница, може да прочетете ТУК.

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии