Начало Култура и развлечения Белоградчик ще отбележи Седмицата на гората с нова екопътека

Белоградчик ще отбележи Седмицата на гората с нова екопътека

от Mariana Gomileva
389 преглеждания

Изглед към гората около Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

Държавно горско стопанство-Белоградчик обяви конкурс за детска рисунка на тема „Гората е живот и споделена отговорност!“ по повод Седмицата на гората, която тази година се отбелязва от 1 до 7 април. Целта на конкурса е децата да покажат своята любов, грижа и отговорност към опазване на българската гора и обитателите, които живеят в нея. В конкурса могат да участват ученици от 1-ви до 4-ти клас, като рисунките може да се изпращат по пощата на адреса на горското стопанство или лично в сградата на стопанството.

„Този конкурс стана вече традиция за нас, защото и миналата година проведохме същия, имаше доста голям интерес. Децата участваха масово. Рисунките ще бъдат качени на фейсбук страницата на горското. Там всяко дете може да си види творбата, неговите близки също. И може да бъде харесана. Има поощрителни награди за децата“, каза директорът на ДГС-Белоградчик Илиян Илиев.

Победителите ще бъдат обявени на 3 април 2024 година във фейсбук страницата на ТП ДГС-Белоградчик, след като творбите бъдат разгледани и оценени от компетентно жури. За най-красивите и тематични рисунки ще има награди.

Рисунка от кпнкурса „Обичам гората и нейните обитатели“ / снимка: ДГС – Белоградчик

По случай Седмицата на гората служители на ДГС-Белоградчик ще обособят нова екопътека. Тя ще води до интересни скални образувания, открити от служителите по време на маркиране в близост до града.

„Решихме да изградим екопътека, така че да може всички хора от града и гости да се запознаят с тези скали. Скалите се намират в гората по пътя за телевизионната кула“, обясни директорът на ДГС-Белоградчик. 

Урок по горска педагогика планират още служители на горското стопанство. Ще гостуват на децата от целодневната детска градина, които ще се запознаят с работата на лесовъдите.

Гората край Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

На 4 април предстои залесяване с 500 фиданки черен бор.

„Може да се включат и граждани. Ще залесяваме черен бор, иглолистен вид, в землището на село Праужда.“

Горското стопанство всяка година награждава служител в категорията „Горски на годината“. Това е местна инициатива и тази година ще има такава награда, но засега от горското стопанство пазят в тайна името на отличения горски служител.

Гората край Белоградчишките скали / снимка: Мариана Гомилева

Източник: БНР – Видин (автор: Йорданка Петрова)

Подобни статии