Начало Новини В Белоградчик се проведе традиционният фолклорен фестивал „От Тимок до Искър“

В Белоградчик се проведе традиционният фолклорен фестивал „От Тимок до Искър“

от svilen
1153 преглеждания

Кметът на община Белоградчик – Борис Николов, приветства всички участници и гости с провеждането на една от най значимите културни прояви в общината, какъвто е фолклорния фестивал „От Тимок до Искър” – една от шестте прояви на културна и историческа тематика, залегнали в националния културен календар за тази година. В словото бяха очертани основните цели, които се поставят с организирането на фестивала: да продължи съхраняването, популяризирането и традицията на фолклора от Северозападна България; да изпълнява възпитателна и познавателна роля за младото поколение; да привлича туристи и гости на общината и познавачи на културния туризъм.

В тазгодишното издание на фестивала участваха 28 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от 22 населени места на областите Видин, Враца и Монтана, а също град Зайчар и село Велики извор, Сърбия. Участници във фестивала бяха и гости извън региона – танцови състави от Червен бряг и Костинброд и фолклорна група от село Тотлебен, област Плевен. Повече от 400 души участваха в програмата. Радостна е констатацията, че въпреки предизвикателствата на времето интересът към фестивала не отслабва. Това означава, че фолклорът е необходим, жив е и е в нас. Той е израз на душевността и самобитността на българина. Фолклорът – нашите традиции, обичаи, песни и танци, са тези, които ни съхраняват като нация.

През целия ден централния площад в Белоградчик бе огласен от популярни български народни песни и хора. Представен бе автентичен и обработен фолклор. Домакините имаха честта да бъдат сред първите участници в празника с участието на танцовите си състави. Традиционно добре се представиха двете танцови формации на Школа по народни танци при Детски комплекс, танцов състав „Калина“ при Младежки дом. Читалищата в селата Стакевци и Салаш по традиция представиха изворен фолклор. Много добре се представи и новосформираната фолклорна трупа „Пей сърце“ при клуба на пенсионера. Турлашки фолклор поднесоха читалищата в селата Долни лом и Чупрене. Те представиха и народния празник „Сирни заговезни“, а баба Зара – Тодорка Корчина от Чупрене, бе в основата на сценките, свързани с баенето. Много добро впечатление със своето представяне оставиха всички фолклорни групи – от Кнежа, Мездра, Лом и селата Остров, Долно Линево, Георги Дамяново, Ковачица, Замфир, Търняне, Косталево и Тотлебен, като повечето от тях демонстрираха многогласово пеене.

Изключително успешно бе участието и на всички танцови състави, като най-силно със своите изяви впечатлиха двете танцови формации от Червен бряг, танцовия състав от Костинброд, детския танцов състав „Негованче“ от с. Неговановци и танцовия състав от с. Антимово. Тимошкият фолклор бе представен и от ансамблите от Сърбия.

Фолклорният фестивал завърши с празничен концерт на ансамбъла при Културното дружество „Георге Генчич” – Велики извор, с художествен ръководител Новица Ватович.

На всички фолклорни състави и индивидуални изпълнители бяха връчени грамоти за участие и за обогатяване на българския фолклор. Ръководството на общината благодари на всички участници за достойното представяне на фестивала и им пожелава нови успехи.

Сред гостите на фестивала бяха и американски туристи, чиито интерес и задоволство от видяното не можеше да остане незабелязан. Чужденците, участници в круизните екскурзии по река Дунав, бяха „въоръжени“ с камери и фотоапарати и по-този начин отнесоха със себе си частица от българския фолклор, далеч зад пределите на Родината.

Фолклорният фестивал премина под патронажа на кмета на общината Борис Николов, а организатори община Белоградчик и Народно читалище „Развитие – 1893г.“ Негови спомоществователи са ЗАД „Виктория“ и ДЗИ – Общо застраховане“ЕАД.

Пресслужба Община Белоградчик

Подобни статии