Начало Новини Община Белоградчик с нов успех в туризма

Община Белоградчик с нов успех в туризма

от Mariana Gomileva
2398 преглеждания

Журналисти и туроператори от Белгия, Холандия, Германия и Италия, представители на Министерство на икономиката и енергетиката и на Дунавски компетентен център посетиха вчера Белоградчик. Целта на 23-мата чуждестранни гости е да се запознаят със забележителностите, с които градът е включен в двата нови туристически маршрута: „По пътя на римските императори“ и „По пътя на виното“. Проектът на стойност 180 000 евро е финансиран от Европейската комисия в рамките на „Конкурентоспособност и иновации”. Партньори са Министерство на икономиката и енергетиката и туризма (България), Национална туристическа организация (Сърбия) Министерство на Икономиката (Сърбия), Асоциация за културно наследство „Миоритикс” (Румъния) и Национална търговска камара (Хърватия). Гостите посетиха пещерата „Магура“, където бяха запознати с историята и уникалните рисунки, както и с възможностите за риболовен туризъм на Рабишкото езеро. На обяд бяха посрещнати от кмета на Община Белоградчик Борис Николов на крепостта „Калето”. Облечени в римски тоги младежи и девойки от Детския комплекс и ученици от СОУ „Христо Ботев” създаваха автентична атмосфера и присъствие. Заместник кметът Росен Младенов подари на посетителите пакети с рекламни материали  и информация за двата маршрута. Гостите получиха и по едно малко камъче от скалите, опаковано с надпис „Подарък от децата на Белоградчик – частица от вечните скали“. След обиколката на крепостта гостите опитаха домашно приготвена баница. После се качиха на велосипеди, осигурени от Вело клуб „Скала”, с които пристигнаха в изба „Боровица” за дегустация на местни вина. Обиколката сред местните забележителности завърши в хан „Мадона”, с. Фалковец. По време на престоя си там гостите изгледаха два рекламни филма за Белоградчик и неговата римска история.

Маршрутът „Пътят на римските императори” е кандидат за сертифициране от Европейския институт за културните пътища като Европейски културен път. Ползата от включването ни в такъв списък от такова равнище е разпознаваемостта и разбира се рекламата на района. Така община Белоградчик за втори път попада в класациите на Европа – през 2009 година като отлична туристическа дестинация и сега като част от Европейските културни пътища.

Гостите останаха впечатлени от уникалните Белогрaдчишки скали, богатата история на района и най-вече от топлото гостоприемство, като коментираха, че тук има добро отношение и желание за развитие на туризма. С това посрещане за пореден път доказваме, че когато Община, частен бизнес, читалище, училища работят заедно, тогава се постига отличен резултат.

Пресслужба  Община Белоградчик

Подобни статии