Начало Бизнес Белоградчик с потенциал за развит лов и риболов

Белоградчик с потенциал за развит лов и риболов

от Mariana Gomileva
1637 преглеждания

Боян Минков – новият председател на ЛРС „Сокол“ – Белоградчик

Белоградчик става все по-привлекателно място не само за туристите, решили да се докоснат до величествените гигантски скали, но и за хора, които да развиват основната си дейност или хоби, с идеята районът да се възроди и заслужи полагащото му се място на икономическата карта.

Добър пример за отличаването на северозападното градче като примамлива локация е изборът тази година именно Белоградчик за първи път да бъде домакин на едно от най-елитните събития на Националния ловно-рибарски съюз. На 12-ти септември 2021 г. там ще се проведе зоналното състезание от тазгодишния Национален турнир по правилата на „Св. Хуберт“ за Купата на НЛРС-СЛРБ за състезателите от ловно-рибарските сдружения от Северозападна България. Право да участват имат ловци, членуващи в сдруженията от областите Ловеч, Плевен, Видин, Враца и Монтана.

Сборният пункт е в 7 ч. на 12-ти септември (неделя), на пътя за село Дъбравка до яз. Дъбравка, с координати: 43.650031, 22.636977.  До 7:30 ч. ще се извърши регистрация на участниците, след това е тегленето на жребия и техническата конференция. Началото на състезанието е в 8 ч. Съдийският състав включва: Иван Маринов, Евтим Лозанов, Димчо Начев и Зорница Николова.

В навечерието на регионалното състезание за ловци и кучета, работещи със стойка по правилата на турнирите „Св. Хуберт”, което ще се проведе за първи път в Белоградчик, ето какво сподели за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ новоизбраният председател на ЛРС „Сокол“ – Белоградчик, Боян Минков:

 • Вие имате повече от 20 години ловна практика, но от тази година сте избран и начело на местния ловно-рибарски съюз. Започвате управлението му с мощна заявка за развитие. Разкажете ни повече за този специален турнир, който ще домакинствате.
 • Амбицията на ЛРС-Белоградчик е да се превърне в традиционен домакин на зоналния турнир „Свети Хуберт” за Североза­падна България за Купата на НЛРС-СЛРБ. Теренът ни е много подходящ – имаме просторно място, където кучета­та и техните стопани да раз­гърнат своите възможности. Елитни съдии ще оценяват състезателите и техните четирикраки помощници. Има и къде да се почерпим с участниците и зрителите след състезанието. Идеята ми е наистина да възродим традицията в региона да се събират най-добрите ловци и да обменят съвети, опит и красиви емоции.
 • Какви са конкретните правила на предстоящия турнир?
 • Ще се ловува на разселен фазан (без съпътстващ дивеч). Едно сдружение може да участва в отборното класиране само с един отбор мъже и един отбор жени, излъчени предварително преди началото на турнира. Останалите състезатели от същото сдружение участват само в индивидуалното класиране. Всеки състезател може да участва само с едно куче и в деня на турнира трябва да предостави заверен ловен билет и членска карта за 2021 г. от ловно-рибарско сдружение, което е член на НЛРС-СЛРБ, редовни документи за носене и употреба на ловно оръжие, контролен талон за регистрация на ловното си куче в ловното сдружение, на което е член и заверен ветеринарен паспорт за кучето, с което ще участва, като в него трябва да са отразени извършените ваксинации и обезпаразитявания. Тези документи трябва да се предоставят при регистрацията преди турнира и при поискване от съдиите. Таксата за участие в регионалните фази на турнира е 30 лв. на състезател.
 • Звучи прецизно организирано. Това ли ще е ключовата дума за следващите 4 години от мандата Ви като председател на местния съюз – добра организация?
 • Да! След десетилетия на застой, ще възобновим организирането на курсове за млади ловци и за придобиване право на подборен отстрел. Това ще даде възможност за финансово оздравяване на сдружението, което сега е на ръба на оцеляването и за подмладяване състава на дружините. Към този момент имаме 25 дружини от района на Белоградчик и амбицията ми е да привлечем още нови, които да се присъединят към нас. Вече имам ясно изградена стратегия и стъпки, които да следвам, за да им покажем, че можем да се развиваме заедно. Един от приоритетите ми е да започнем да организираме и традиционен ловен събор, който да стане запазена марка на ловците и на града край скалите всяка година. Той ще включва състезания по стрелби, киноложки изложби и други мероприятия, които да привличат в Белоградчик и гости от по-далечни места. Работя и по активизирането на ползотворно сътрудничество с колеги ловци от съседна Сърбия. Считам, че наистина е време да се подходи активно, защото имаме потенциал, който е останал неразвит през годините.
 • За всички тези проекти е необходим административен капацитет и начален капитал. Това, че сте председател на Общинския съвет в Белоградчик ще помогне ли?
 • По-скоро ще ми помогне в чисто човешки план, чрез управленския опит, който съм придобил и чрез това, че съм наясно с всички силни и слаби места на общината ни, познавам местните хора, дори и в малките села, партнирам си и с чуждестранни партньори. По отношение на развитието на ЛРС-Белоградчик, няма да разчитам на някаква помощ наготово. По-скоро мисля, че е важно да се търси тясно сътрудничество с Националното сдружение и участие в евро програми. Идеята ми е не да се затормозява Общината с допълнителни разходи, а по-скоро обратното – да работя, както и до сега, за привличане на финансов ресурс по модерен и интелигентен начин, който да не е еднократен, а устойчив във времето.

Боян Минков поддържа точен мерник по всякакви начини

 • Какви са прогнозите Ви за новия ловен сезон, който започна скоро? Какъв дивеч се среща около Белоградчик?
 • Открихме новия сезон по правилата – с лов на прелетен дивеч: малко пъдпъдъци, забелязахме няколко гривяка и почти не срещнахме гургулици. В района има сърна, благороден елен, по-малко заек и фазан и от хищниците: чакал, лисица и вълк. Болката на местните ловци обаче е, че дивите прасета изчезнаха заради африканската чума, което застрашава дружинките. Дивото прасе, което е характерно за нашия район, вече е истинска рядкост. Хората не ходят на лов, защото няма какво да ловуват, много от тях не си подновяват ловните билети и приходите спадат. От миналата година наистина почти няма диво прасе наоколо. Изчезна популацията около ез.Рабиша, яз.Салаш, яз.Дъбравка. Очакваме и тази година слаб лов на този тип дивеч. Практиката показва, че на две години мигрират нови животни. Ще трябва търпение. Надявам се, че в Сърбия нещата се нормализират и скоро ще имаме добра дивечова популация и у нас.

Боян Минков на традиционен обход из района

 • Какво правят ловците, като не ловуват активно?
 • О, имаме много важни мероприятия, дори извън ловния сезон и всеки е добре дошъл да направи нещо за любимото си хоби. Целогодишно поддържаме хранилки за сърни и елени, грижим се активно за животните, осигуряваме им дори заслони от специално подредени клони и шума, за да изкарат леко зимните месеци като натрупа сняг. Добрият ловец е преди всичко добър човек! Ние сме свързани с природата и затова сме много отговорни към нея. Предвиждам да активизираме разселването на дивеч, като фазани например, и така да укрепим постепенно местния дивечов фонд.

Боян Минков на зимен обход

Боян Минков с бебе сърна

 
 • За финал, да споменем и развитието на риболова в района!
 • По отношение на риболова, следваме същата линия – важно е да има активно зарибяване на водоемите ни, за да осигурим богат и разнообразен улов!
 • Благодарности и слука във всички дейности за възраждането на местните ловно-рибарски традиции и привличането на внимание към града край скалите!

Боян Минков с уловения си 16 кг амур

В ЛРС „Сокол“ – Белоградчик членуват 630 ловци и риболовци в общо 25 ловни дружинки. Сдружението ловува на 64 650 хектара. Те са разположени в землищата на 26 населени места, включително и гр. Белоградчик и обхващат няколко общини. Ловностопанските райони на сдружението са: ПЛСР Бело поле, ПЛСР Белоградчик, ПЛСР Димово, ПЛСР Дреновец, ПЛСР Кладоруб, ПЛСР Плешивец, ПЛСР Рабиша, ПЛСР Раяновци, ПЛСР Салаш, ПЛСР Стакевци.

Всеки лов изисква търпение и добър партньор на терен

„Войната, ловът и любовта винаги са пълни с неизменни тревоги, както и с интересни удоволствия.“ – Тим Северин

 

Подобни статии