Начало Икономика Белоградчик се радва на висок туристически интерес

Белоградчик се радва на висок туристически интерес

от Mariana Gomileva
796 преглеждания

Зима над Скалите | снимка: Кирил Кирилов, Археологическо дружество – Белоградчик

Общо 5100 зрители са посетили спектаклите на фестивала „Опера на върховете“ в Белоградчик, съобщиха от общината в града. По техни оценки второто издание, провело се от 21 юли до 6 август е преминало „при изключителен интерес“.

През миналата година Белоградчик отчита 20 хил. нощувки, според подадените от хотелиерите декларации. Регистрираните посетители в основните обекти са 107 785 души, малко повишение спрямо 2016 г., показва сравнение на данните. Информацията е за продадени билети на Крепост „Калето“, пещера „Магура“, Историческия и Природо-научния музей, както и посетители на Художествената галерия. Част от продадените билети се дублират, защото един турист понякога посещава повече от един обект. Има и много гости на града, които не посещават основните забележителности, но остават за нощувки, а има и други, които идват без пренощуване.

По време „Опера на върховете“ всички места за настаняване в Белоградчик и близките околности бяха заети и част от зрителите останаха във Видин, където се проведе първото издание на оперно-балетния фестивал „Крепост на вековете“. И двата са организирани от Софийската опера и балет. И тази година фестивалът в Белоградчик ще бъде през втората половина на юли.

На 1 април ще бъде състезанието по колоездене – велорали „Rocks’N Roll“. На заседанието на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик в края на миналата седмица ангажираните с бранша отчитат подобряване на информацията, предоставяна на туристите. Изработени са нови информационни табели, флаери на английски и български за пещерите „Магура“, „Козарника“, Историческия и Природо-научния музей. За „Магура“ и Белоградчишката крепост са напечатани беседите на английски, немски и руски език, в случай, че туристите не желаят екскурзовод. В програмата на общината за тази година е планирано да се купи автомобил, с който да пътуват екскурзоводите и касиерите от пещерата до града.

Всички туристически обекти на територията на община Белоградчик вече са част от платформата „I love Bulgaria”, добавиха от местната управа.

Миналата година са организирани и два информационни тура за екскурзоводи, служители на туроператори и служители от музеите. И двата са покрили пътувания в района на Белоградчик и съседни области на Сърбия. Очакванията са такива инфотурове да повишат интереса към туризма във Видинско и да накарат повече туроператори да водят групи в региона.

Подобни статии