Начало Новини Консултативният съвет по туризъм в Белоградчик с нови идеи за привличане на интерес към града и околностите

Консултативният съвет по туризъм в Белоградчик с нови идеи за привличане на интерес към града и околностите

от svilen
2241 преглеждания

В Белоградчик се проведе работна среща на Консултативния съвет по туризъм, съобщиха от пресслужбата на Общината. В срещата участваха зам.-кметът  Росен Младенов, служители на туристическия информационен център, представители на туристическия бранш, Валентина Александрова от Асоциацията на екскурзоводите в България и Евтим Стефанов от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център Видин.

Зам.-кметът Младенов представи отчет за извършената работа за развитието на туризма в Белоградчик през 2013 г. В отчета се откроиха няколко успешно проведени инициативи – провеждането на „Ден на туризма“, с който по традиция всяка година се поставя началото на новия туристически сезон; реализиране на проект за реконструкция на „Алея на здравето“; ремонт и пускане в експлоатация на фонтаните пред Младежкия дом; реализиране на учебно пътуване в Южен Тирол – Италия с представители на къщи за гости, винарски изби, исторически музей и общинска администрация, както и учебна практика в Германия на представители на дунавските общини, включително и представител на община Белоградчик, като и двете пътувания са финансирани изцяло от Focal point “Destination Danube” с немското дружество GIZ GmbH. Като резултат от работата на администрацията и със съдействието на представители на къщи за гости и Вело клуб „Скала“, Белоградчишката крепост е включена в два нови маршрута: „По пътя на римските императори“ и „По пътя на виното“, като първият от тях е кандидат за сертифициране от Европейския институт за културните пътища  като Европейски културен път. Подменени са информационните табели на Белоградчишката крепост – с нов дизайн и превод на три езика; издадена е брошура „Белоградчик – отлична туристическа дестинация“ с тираж 1 000 бр., съдържаща богата информация в туристическия бранш; направен е банер на община Белоградчик, който се използва за участия в туристически борси и изложения. Бе отчетено, че събраният туристически данък за годината възлиза на 6 656 лв.

 Участниците в срещата се запознаха и с предложената Програма  за развитието на туризма през 2014 г. Една от идеите в програмата е откриването на магазин за продажба на стоки от района на община Белоградчик- вина, сувенири, хранителни стоки. Предвижда се  участие в туристическа борса „Ваканция/Спа Експо”, гр. София; участие на винарските изби от регион Видин на най-голямото виненото изложение в света „Prowein” – Дюселдорф, Германия / финансирано изцяло от Focal point “Destination Danube” и немското дружество GIZ GmbH/; създаване и откриване на изложба на минерали в информационно-посетителския център, както и зала за презентации с оборудване, търговска зона на рекламни материали и сувенири. Предвижда се също да се обсъдят нови форми за атракции на Белоградчишката крепост, които ще бъдат предложени от Историческия музей и Туристическия информационен център. В програмата е заложено и провеждането на Инфотур за представители на водещи туроператори, журналисти, блогъри от страната и чужбина.

Бяха направени допълнителни предложения за включване в програмата за 2014 г:

съдействие от страна на община Белоградчик на Български колоездачен съюз за организирането на републиканско първенство по колоездене и на Шахматен клуб „Найден Войнов” – Видин за организирането на Шахматния фестивал за любители.

На заседанието бе поканен и присъства Кирил Кирилов, който сподели необходимостта от обогатяване на туристическите маршрути. Той смята, че могат и трябва да се организират разходки до красиви места, където се намират автентични и по-малко известни обекти. Конкретно бяха предложени маршрути, свързани с разглеждането на светилищата, разположени в Белоградчишките скали. Туристическият информационен център ще съдейства за популяризирането на тези обекти на туристически борси и други изложения и ще ги  промотира  по време на тазгодишния „Ден на туризма”.

Радослав Младенов категорично се обяви за пресичането на „сивия“ сектор. Много препоръки и пожелания бяха отправени по темите как да се привличат повече туристи, за необходимостта от добре подготвени екскурзоводи, както и своевременното почистване на маршрутите.

                                                                                                                                                                                                 Пресслужба Община Белоградчик

Подобни статии