Начало Забележителности Белоградчик през погледа на съвременния пътешественик

Белоградчик през погледа на съвременния пътешественик

от Mariana Gomileva
1277 преглеждания

Центърът на Белогардчик / снимка: Живко Константинов (https://jivkokonstantinov.com/)

Известният журналист и травъл блогър Живко Константинов тръгва из Северозападна България, за да представи красотите по пътя си по магичен начин…

БЕЛОГРАДЧИК И НЕГОВИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Добре дошли в един от най-изумителните природни феномени на България – Белоградчишките скали! Тези впечатляващи скални образувания са разположени в района на град Белоградчик, намиращ се в северозападната част на страната. Сред Белоградчишките скали, природата предлага безкрайно разнообразие от красиви панорами, галерии от скални формации и забележителни гледки. Най-впечатляващият поглед е от крепостта „Калето“, където можете да се наслаждавате на уникалния природен спектакъл.

Белоградчик и Белоградчишките скали

ПЪТЕШЕСТВИЕ ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО В БЕЛОГРАДЧИК:

Белоградчишките скали са подходящи за всички възрасти и предлагат разнообразни забавления. Разходка по пътеките около скалите, разглеждане на крепостта „Калето“, свободен полет с балон, панорамен полет с балон, каране на АТВ, джип сафари. Разгледайте предложенията на Приключенски център – Белоградчик и се забавлявайте заедно с тях.

Белоградчишки скали

БЕЛОГРАДЧИШКА КРЕПОСТ КАЛЕТО: ИСТОРИЯ, ГЛЕДКИ И МАГИЧНА АТМОСФЕРА

В сърцето на Белоградчишките скали се издига една от най-забележителните и добре запазени крепости в България – Калето. Това историческо и природно съкровище е магнит за туристите. Възниква през I-III век след Христа като малка крепост-укритие.

Белоградчишка крепост Калето

По-късно крепост Калето е била военно укрепление през римската и средновековна епохи. Открити са монети от римските императори Веспасиян, Траян, Гордиан III и други. Нейното стратегическо местоположение предоставяло контрол върху важни пътища и търговски маршрути.

Калето Белоградчик

Крепостта е носила различни имена през годините, но Калето, както е позната днес, произлиза от турската дума „кале“, която означава крепост. Крепостнит стени са били построени само от северозапад и югоизток, защото от останалите страни мястото е преградено от естествени скални масиви с височина над 70 метра.

Стратигическото значение оценява цар Иван Срацимир, който през 14 век разширява старото укрепление като изгражда крепостни гарнизони пред съществуващите преградни скални масиви. По време на неговото управление крепостта става едно от основните по важност укрепления в региона като отстъпва само на Видинската крепост.

По време на Османското владичество турците разширяват крепостта, поради засилената революционна дейност в района. По-сериозни изменения в структурата на крепостта са нанесени в началото на 19 век. 

Белоградчишки скали, крепост Калето

Стените на калето са с дебелина над 2,5 метра в основата си, а на височина достигат до 12 метра. Използвани са добре обработени бели каменни блокове, споени с хоросан. Съществуват 3 отделени един от друг крепостни двора, които се свързват помежду си посредством крепостни порти. Цялата крепост има обща площ 10 210 m².

Белоградчишки скали, крепост Калето

МАГИЧНА АТМОСФЕРА

Белоградчишката крепост Калето излъчва магична атмосфера, която пренася посетителите в древността и навежда на мисли за минали епохи и страстни битки. Когато стъпите по старите каменни пътеки и разгледате множеството стени и бастиони, ще се чувствате като герои от миналото, готови да защитавате своя град.

Скалите в Белоградчик

Достъпът до крепост Калето е удобен и предлага няколко туристически маршрута за обикаляне. Има различни пътеки и стълби, които водят до върха на скалите, където се намира крепостта. За да стигнете до нея, ще се наслаждавате на прекрасни гледки и ще се потопите в красивата природа на района.

Белоградчишката крепост Калето

РАБОТНО ВРЕМЕ И ВХОДНИ ТАКСИ

 • ученици, студенти, пенсионери след доказване със съответен документ – 4 лв.
 • граждани /българи и чужденци/ – 6 лв.
 • семеен билет /родители с деца до 18 години/ – 12 лв.

За групи от 10 и над 10 души при представен от ръководителя на групата, на касиера на касата на обекта, официален поименен списък с подпис и печат на институцията:

 • ученици, студенти, пенсионери след доказване със съответен документ – 3 лв.
 • граждани /българи и чужденци/ – 5 лв.
скалите в Белоградчик

Ползване на аудиогид – 6 лв.

Беседа – 10 лв.

Паркинг: 2,40 лв. на час, автобус – 6 лв. на час.

Работно време:

01 януари – 31 март: всеки ден от 09:00 до 17:00 часа

01 април – 30 септември: всеки ден от 09:00 до 18 ( април ) /19 (май и септември ) /20 часа (юни, юли и август )

01 октомври – 31 декември: всеки ден от 09:18 часа ( октомври ) / 17 часа ( ноември и декември )

Тук се намира и печатът за книжките от 100-те Национални туристически обекта на България (БТС)

феномен Белоградчишки скали

СКАЛЕН ФЕНОМЕН БЕЛОГРАДЧИШКИ СКАЛИ

Белоградчишките скали са един от най-впечатляващите и уникални природни феномени в България. Те се намират в околностите на град Белоградчик, в северозападната част на страната, и са включени в списъка на 100-те национални туристически обекта на България. Едва ли има турист, който да не е запленен от красотата и мистерията на Белоградчишките скали. Те заемат около 50 кв.км. в района на град Белоградчик, където са разпространени в една ивица, широка 3 километра и дълга 17-18 км. при надморска височина 250-260 метра.

Белоградчишки скали

ОБРАЗУВАНЕ И ГЕОЛОЖКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

Белоградчишките скали са формирани преди милиони години от природни геоложки процеси. Тяхната уникална форма и контури са резултат от ерозията на вятъра, водата и ледниците през хилядите години. Скалите са създадени от различни типове скали, които са придобили необикновени форми и образувания.

Белоградчишките скали

През Перма, преди около 230 млн. години, Херцинският тектонски цикъл подложил на издигане района на Белоградчик. По-късно по време на Триаса районът бил дъно на плитко море. Започнало интензивно изветряне и образуването на дебели пластове конгломерати и пясъчници. Червеникавият цвят се дължи на железните окиси и хидроокиси.

Белоградчик скали

Като резултат на младоалпийския тектонски цикъл, комплексът се нагънал и се показал на сушата, като районът на Белоградчик попаднал в центъра на една голяма пукнатина. Под влияние на водата, ветровете и колебанията на температурата, варовиците от тези части се разрушили и разкрили силно напуканите конгломерати. Така в продължение на милиони години, природата е изваяла от безформения камък скулптури на митични същества, хора, животни и птици. В пясъчника и варовика се образували и над 100 пещери.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ

Белоградчишките скали са известни със своите уникални форми. Най-величествените скали обграждат Белоградчик: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът. Формите на зъберите са страхотна възможност за въображението на посетителите.

гледка от Белоградчишките скали

Прочутите Белоградчишки скали носят дълбока история и са били обитавани от хора през различни периоди. Те служили като защитно укрепление още през римската епоха и средновековието. Местните хора разказват различни легенди и мистични истории, свързани със скалите.

Белоградчик

Преди векове между скалите имало девически манастир. Рано всяка сутрин манастирските камбани приканвали за молитва обречените на Бога монахини. Най-младата сред тях, послушницата Валентина, не могла да скрие под расото своята красота. Мълвата за красотата на сестра Валентина се разнесла навсякъде. Антон, млад овчар, идвал до манастира, за да изрази любовта си към нея. Свирил на кавал и възпявал красотата на момичето. Сърцето на Валентина биело от щастие, но и от мъка. Една вечер спуснала въже от килията си, за да се види с овчаря. Дълго младите криели любовта си от монахините. Но след година плодът на тяхната любов се показал на бял свят. Детски плач огласил килиите на манастира. Валентина била разобличена и изгонена от манастира заедно с детето. В това време откъм хълма се задал Антон на белия си кон, умоляващ монахините да не гонят Валентина. Господ, свидетел на чистата любов между двамата влюбени, изпратил буря, паднал гръм, а земята се разтресла. Манастирът се сринал и всичко наоколо се вкаменило – Конникът, монахините и Валентина, която се превърнала в Мадоната с детето в ръце.

Релефът на скалите е разделен на 3 групи:

ФАЛКОВСКА ГРУПА

На изток е Фалковската група, в която се включват:

 • Момина скала /Формата ѝ наподобява глава на момиче./
 • Пчелен камък, която е убежище на диви пчели.
 • Орлов камък
 • Боров камък
Белоградчик и скалите наоколо

ЦЕНТРАЛНА ГРУПА

Централната група се извисява над град Белоградчик. В нея се включват:

 • Мислен камък
 • Конникът
 • Мадоната
 • Дервишът
 • Метохът
 • Ученичката
 • Адам и Ева
 • Велкова глава
 • Кукувицата – наречена е така, защото при силен вятър скалата издава звуци, наподобяващи вика на кукувица.

ЗБЕГОВСКА ГРУПА

Най-западно се намира Збеговската група. Тя включва :

 • Близнаците
 • Магаза
 • Борич

През 2007 г. Белоградчишките скали бяха номинирани в конкурса „Новите седем чудеса на света” и заеха една от челните позиции, макар и да не стигнаха до финала.

джип сафари Белоградчик

ДЖИП САФАРИ СРЕД БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ

Разходката с джип сред Белоградчишките скали е бърз и емоционален начин за откриване на многобройните приказни скални образувания в района на Белоградчик. Приключенският център предлага сафарито по всяко време на деня в зависимост от заетостта. Препоръчвам ви да го направите в късния следобед или по залез слънце, когато скалите са огряти от последните слънчеви лъчи и гледките са приказни. Ние нямахме време, затова направихме разходката в средата на деня, но не съжаляваме, защото също беше изключително красиво и приятно.

АДРЕНАЛИН И СПИРАЩИ ДЪХА ГЛЕДКИ

С джипа се достига до изключително трудни места, по които обикновен автомобил не може да стигне по никакъв начин. По време на сафарито можете да видите спиращи дъха гледки в съчетание с покачващото адреналина оф-роуд изживяване. Но няма страшно! Разходката наистина е много приятна, а водачът на джипа е внимателен през цялото време и не минава през застрашаващи живота, места!

МАНДРА БОРОВИЦА

Когато сте в района на Белоградчик в никакъв случай не пропускайте да опитате млечните продукти на кравеферма и мандра „Боровица“. Тя и фирменият магазин се намират в центъра село Боровица, до кметството и железния мост. Ние посетихме магазина и си купихме почти от всички видове продукти, защото вкусът им е наистина уникален. Опитахме ги в Белоградчик в заведението „При Иван“. По Европрограма собствениците изграждат изцяло нова ферма, на мястото на бивш кравекомплекс. Строителството й  започва през 2016 година и е завършено през май 2019, когато са внесени специално селектирани 101 крави, порода „Холщайн“ от Чехия. 

Три години по-късно животните, които отглеждат стават близо 200. След това започва работа и мандрата, в която произвеждат собствена продукция под марката „Боровица“.

С течение на времето „Боровица“ разширяват асортимента, като към класическите фермерски продукти кисело мляко, сирене, кашкавал и извара, добавят моцарела, айран, кашкавали и сирена с различни вкусове ( манатарка, боровинки, орехи, люти чушки ). В производството напродуктите се използва само и единствено мляко от кравите. Млякото е пълномаслено, с много добри показатели, което дава сигурност и увереност във високото качество на продуктите.

Също така произвеждат и собствена марка бира „Белоградчишко пиво“, която също опитахме и купихме няколко бутилки за вкъщи.

Източник: Статията за „Видин – дълъг уикенд“ – част от проекта „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от „Травентурия“ ООД.

Подобни статии