Начало История Белоградчик почита с изложба полк. Стефан Илиев и 15-ти Ломски полк

Белоградчик почита с изложба полк. Стефан Илиев и 15-ти Ломски полк

от Mariana Gomileva
1467 преглеждания

Изложба в Художествената галерия на Белоградчик ще почете годишнините от създаването на 15-ти Пехотен Ломски полк и от рождението на неговия герой полк. Стефан Илиев. Организаторите от община Белоградчик, Историческия музей на града и Емилия Кожухарова, наследник на полк. Илиев, канят всеки, който иска да се запознае с историята на полка и на един от неговите най-бележити герои.

Откриването е във вторник, 23 април, от 17.15 часа в галерия „Вълчо Вълчев“.

Тази година се отбелязват 130 години от формирането на 15-ти Пехотен Ломски полк, който е бил базиран в Белоградчик. Преди 150 години се ражда полк. Стефан Илиев, завинаги свързал името си с трагичната история на бългрските войни и полка.

Полк. Стефан Илиев загива в битката при Червена стена след като лично повежда войниците си срещу противника. Това е една от най-големите битки на Балканите по време на Първата световна война. Българските войници се бият срещу войските на Антантата в планината Баба, днешна Северна Македония. След първоначалната загуба стратегическото място е завзето отново от българските войски, но в изключително кървави битки. Борбата за Червена стена продължава от март до края на май 1917 г., а на 26 март е убит полк. Илиев. По време на една от битките той е тежко ранен, но остава заедно с войниците си. Едва след края отива към превързочния пункт, но е убит от снаряд. Цялата битка е с резултат хиляди убити и много ранени, а силно впечатление прави смелостта на Ломски полк и Трети пехотен Бдински полк, наричани „Бдинци“. Още за полк. Илиев може да прочетете тук, а за историята на Ломски полк – в „Белоградчишки лист“ на проф. Борислав Тошев.

Съорганизатори на изложбата с Държавен военно-исторически архив – Велико Търново, Държавен архив – Видин, Регионален исторически музей – Видин, Исторически музей – Лом и Регионален исторически музей – Плевен.

Подобни статии