Начало Градска среда Белоградчик очаква „От Тимок до Искър“ 2021

Белоградчик очаква „От Тимок до Искър“ 2021

от Mariana Gomileva
1547 преглеждания

Участнички във фестивала „От Тимок до Искър“ 2017 / снимка: Любомир Веселинов

Северозападна България е място, на което традициите са на почит и създадените във времето стойностни събития се развиват и обогатяват, за да достигнат запазени до следващите поколения. Фолклорният фестивал „От Тимок до Искър“ е едно от тези мероприятия, които независимо от динамичните години, винаги успява да изпълни ролята си. Началото му е поставено още през 1968 г. И до днес, през месец юни той събира в Белоградчик талантливи фолклорни изпълнители от районите около Видин, Монтана, Враца и съседна Сърбия. В пъстрата фолклорна феерия често се включват и музиканти от вътрешността на страната ни.

„От Тимок до Искър“ 2017 / снимка: Любомир Веселинов

„От Тимок до Искър“ 2017 / снимка: Любомир Веселинов

По традиция фестивалът „От Тимок до Искър“ се организира от община Белоградчик и Читалище „Развитие-1893“. Oсновните цели, които се поставят с организирането на фестивала са: да опазва и съхранява фолклорните традиции и обичаи, да популяризира красотата на северозападния фолклор и да насърчава развитието на любителското фолклорно творчество. Неслучайно това събитие привлича туристи и гости на общината и познавачи на културния туризъм.

Участници във фестивала по традиция са любителски колективи и индивидуални изпълнители, представящи автентичен и обработен танцов, песенен и/или словесен и обреден фолклор.

Регламент за участие през 2021 г.:

Фестивалът няма конкурсен характер. Няма възрастово ограничение за участниците. Времетраене – до 10 минути, независимо от вида на изпълнението. Музикалният съпровод трябва да е на FLASH-памет.
Ще бъде осигурено озвучаване и обслужване по време на сценичните изяви.
Организация на фестивала:

Разходите за транспорт, храна и нощувки са за сметка на участниците.
Фестивалът ще се проведе в летния кино-театър „Гъбите“ гр. Белоградчик.
При пристигането си участниците трябва да се регистрират в НЧ „Развитие – 1893 г.“ гр. Белоградчик и да потвърдят заявеният репертоар.
Добре е да бъдат на мястото за участие поне 30 минути преди времето за изява и да предоставят музиката на озвучителите.

По време на фестивала посещението на туристическите обекти на територията на общината е безплатно за участниците.
Заявки за участие по приложен образец се приемат до 20.06.2021г. на e-mail:
chitalishte_bel@abv.bg и timokdoiskar@abv.bg

Телефон: +359 879 543 198 – Румяна Джунинска

След обобщаване на заявките всички участници ще получат програма за фестивала. Организаторите си запазват правото да правят снимки, да записват изпълненията или части от тях за архива на фестивала и за популяризирането му в различни медии.

Всички участващи колективи и индивидуални изпълнители ще получат грамота за участие и плакет.

Образецът на заявката за участие може да се изтегли на: https://belogradchik.bg/?p=24414

Въпреки предизвикателствата на времето интересът към фестивала не отслабва. Това означава, че фолклорът е необходим, жив е и е в нас. Той е израз на душевността и самобитността на хората от нашия край. Фолклорът – традициите, обичаите, песните и танците, са тези, които ни съхраняват като нация.

„От Тимок до Искър“ 2017 / снимка: Любомир Веселинов

„От Тимок до Искър“ 2017 / снимка: Любомир Веселинов

Подобни статии