Начало Забавления Белоградчик бе отново домакин на Държавното първенство по канадска борба

Белоградчик бе отново домакин на Държавното първенство по канадска борба

от Mariana Gomileva
140 преглеждания

28-мо Държавно първенство по канадска борба / снимка: Община Белогардчик

От 12-ти до 14-ти април 2024 г., в Белоградчик се събраха най-силните ръце на България, за да спазят една емблематична традиция и да се състезават в 28-ото Държавно първенство по канадска борба за юноши, мъже, жени и ветерани. Победителите ще представляват България на Европейското първенство през месец май в Братислава, Словакия и на Световното първенство през месец август в Кишинев, Молдова.

Официални гости на откриването бяха Боян Минков – кмет на община Белоградчик, Тодор Бъзински – дългогодишен спонсор на Федерацията, Асен Хаджитодоров – президент на Световната федерация по канадска борба.

По традиция всяка година Федерацията награждава своите спортисти. Тази година наградени бяха световните европейски шампиони Димитрина Петрова и Сашо Андреев. От името на Българската федерация по канадска борба бяха изразени благодарности към Министерство на младежта и спорта, Община Белоградчик и на дългогодишните спонсори – Бъзински. Като израз на дълбока признателност, на представителите бяха връчени почетни плакети.

Боян Минков и Асен Хаджитодоров / снимка: Община Белоградчик

В своята приветствена реч г-н Минков пожела успех на всички състезатели и допълни: „Изключително съм щастлив, че Белоградчик отново е домакин на Държавното първенство по канадска борба, защото нашата амбиция е градът ни да се превърне в център за спортни събития. За това ви казвам добре дошли! Искам специално да благодаря и на Асен Хаджитодоров и на братя Бъзински, без които нищо от това нямаше да може да се случи.“

Награждаване в 28-ото Държавно първенство по канадска борба / снимка: ARMFIGHT

Първенството протече в два поредни дни – лява и дясна ръка. В спортната надпревара участваха и хора с увреждания. Над 200 бяха състезателите сред които имаше имена като Сашо Андреев, Божидар Симеонов, Георги Цветков, Красимир Костадинов – многократни европейски и световни шампиони. Те отново заеха първите призови места.

В отборното класиране за мъже, жени, юноши и девойки победител бе клуб „Армспорт Банско“, а отборен шампион при хората с увреждания е „СКИ Армстронг Варна“.

28-мо Държавно първенство по канадска борба / снимка: ARMFIGHT

Особености на канадската борба

Според международната терминология състезанията по канадска борба се наричат състезания по армрестлинг. В тях се допускат спортисти, занимавали се не по-малко от 6 месеца с АРМРЕСТЛИНГ. В стартова позиция състезателите хващат ръцете си така, че първите фаланги на палците да се виждат. Захватът на ръцете се разполага в центъра на масата, лактите се установяват на подложките. Свободната ръка хваща ръкохватката на масата. Рамената на състезателите трябва да са успоредни на кантовете на масата. Единият крак на състезателя задължително трябва да бъде на земята. Борбата започва след команда „Внимание! Старт“ – „Ready! Go“. Победа се присъжда на състезателя, който наведе ръката на противника до ограничителя на масата. На участник, получил два фала в една среща се присъжда служебно поражение. Ако състезател наруши правилата в критична за него ситуация (ако ръката му е отклонена от вертикалата на ъгъл, по-голям от 45 градуса) му се присъжда загуба.

28-мо Държавно първенство по канадска борба / снимка: ARMFIGHT

Защо канадската борба се нарича така?

В началото на ХХ в. армрестлингът е панаирджийско зрелище в САЩ, част от демонстрация на сила. През 30-те и 50-те години един от силните мъже по американските събори става изключително известен – Иън Гордън Бачлър, барман по професия. Той започва да организира шампионати през 50-те години в голям бар в Паталума, Калифорния. Постепенно състезанията стават популярни в цяла Америка и извън границите на страната. През 70-те години, по време на Студената война, се стига до премерване на сили между съветски тежкоатлети и американски професионалисти. Когато световният шампион по вдигане на щанги, руснакът Султан Рахманов влиза в битка с професионалния армрестлер, канадецът Дейв Хикс, бива смазан, заедно с всички неподготвени за този непознат за тях спорт съветски атлети. Така пресата в тогавашния СССР, публикува материал, че руснаците са загубили не от американци, а от канадци в някакъв спорт, който е традиционен за страната им. От тази статия тръгва и възприемането, че армрестлингът е канадски национален спорт и започва популярното му наричане „канадска борба“. В България той достига с това наименование и вече има изградени традиции в развитието му. В наши дни по-популярна версия е, че терминът „канадска борба“ сме въвели от романа на Джек Лондон „Сияйна зора“, където тя е любимо занимание на златотърсачите.

28-мо Държавно първенство по канадска борба / снимка: ARMFIGHT

Ето какво разказа за СЕВЕРОЗАПАЗЕНА БГ председателят на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров:

  • Какво е най-важното, за да станеш победител в този спорт?

Преди всичко сила, но и добра техническа подготовка как да се управлява тази сила. Не на последно място е и издръжливата психика, която в определени моменти е ключова за мобилизиране на състезателя. На пръв поглед хората си мислят, че просто се хващат за ръце и по-силният печели, но всъщност привидно слаби на външност състезатели често успяват да вземат медали с доказване на специфични спортни умения.

  • Как се изграждат тези умения? Формират ли се в школи от ранна възраст? Има ли завръщане на любовта към канадската борба?

Истината е, че никога не е имало отлив на интереса към този спорт. Българите наистина сме сред най-добрите. Преди 3-4 години явили се в първенството като юноши наши състезатели вече са европейски и световни шампиони.

  • Важно ли е в каква среда се провеждат състезанията?

Да! По принцип в спортна зала в Белоградчик имаме идеални условия за държавно първенство и затова мястото ни е любимо за провеждане на най-важното ни събитие. Тази година ще сме в залата на читалището и се надявам все пак да бъде всичко наред. Винаги получаваме перфектно домакинство от хора, с кауза градът да се съхрани и да се развива, истински радетели за стимулиране на българските ценности във всички сфери – от забележителности, през родни хранителни продукти и стимулиране на българския спорт. Не бива да се пренебрегва и атмосферата в самия град – когато си заобиколен от зареждаща природа, имаш прекрасен ресторант за вкусна и здравословна храна „При Иван“, чист въздух и приветливи улици, остава да мислиш само за представянето си по време на състезанието и не пилееш енергия, напротив, събираш я от заобикалящата те среда.

Наградният фонд и тази година е мотивиращ. Има и стимулиращи предметни награди с подбрани млечни продукти на автентичната местна кравеферма и мандра „Боровица“, които са важни за здравето не само на спортистите, но и на всички в тези времена на дефицит на качествени храни.

  • В дългогодишната ви работа в Българската федерация по канадска борба кои са най-запомнените ви моменти?

Харесва ми като видя потомствени състезатели. Имаме няколко момчета, които като малки са идвали на състезания с бащите си и вече самите те се явяват по турнири, усвоили специфична техника. Друг интересен момент от практиката ми е, когато хора, които са много силни в дясна ръка например, стават шампиони с лява ръка.

  • Какво пожелавате на състезателите в Държавното първенство?

Никога да не губят силата си, в пряк и в преносен смисъл! Доказали сме, че сме истински добри в този спорт. Организационно сме на високо ниво, остава ни само канадската борба да се приеме като олимпийски спорт. Тогава радостта ни ще е безгранична и ще сме още по-мотивирани да организираме първенства и да се развиваме.

Източници: Община Белоградчик и архивни материали на северозапазенаБГ

 

Подобни статии