Начало Градска среда Белоградчик избра разцвет с Боян Минков за кмет

Белоградчик избра разцвет с Боян Минков за кмет

от Mariana Gomileva
2100 преглеждания

Новоизбраният кмет на Белоградчик, Боян Минков, сред Белоградчишките скали 

Северозападна България е необикновено място – кътче от родината ни със смайващо красива природа и необикновено силни личности. И двете са ни прославяли по света години наред. Една интересна особеност е, че в изобилието тук от неописуема природа и неуморни хора, има такива, които сякаш изпъкват повече от всичко и се отличават с още по-голяма достолепност. Такива са белоградчишките скали – бижуто на Северозапада, такъв е и новият кмет на Белоградчик – Боян Минков, който хората наричат Спасителя.

Боян Минков – кмет на община Белоградчик

На местните избори тази година, Боян Минков бе избран да ръководи общината през следващия мандат, за да съживи славата на Белоградчик и да подобри условията на живот в града и селата наоколо. И докато областните Видин, Враца и Монтана заложиха на статуквото и преизбраха старите си кметове, съответно Цветан Ценков, Калин Каменов и Златко Живков, в Белоградчик народът заяви, че иска изцяло ново управление.

Кой е Боян Минков? Хората го познават като човек, към когото винаги могат да се обърнат за всичко – непримирим, амбициозен, последователен и с болезнено чувство за справедливост. Личност с кауза. Лидер, който умее да увлича с идеите си и да получава подкрепа не само в града, но и на държавно ниво и от международни авторитети. Съвсем не на шега възрастните в Белоградчик и селата го наричат „нашия спасител“, младите го наричат „нашия вдъхновител“.

Боян Минков с възрастни хора от с.Стакевци

Боян Минков с младежи от Белоградчик

Ето пълната биография на Боян Минков – новият кмет на Белоградчик:

Боян Минков е признат общественик, инициатор на социални кампании и многобройни граждански инициативи. Завършил е началното и средното си образование в гр. Видин. След това е изучавал икономика във Висшия финансово-стопански институт „Димитър А. Ценов” – Свищов. Дипломирал се е с висше образование по специалността „Счетоводство и контрол“ през 1993 г.

Като студент, през 1990 г. Боян Минков основава първата си търговска фирма в град Свищов и полага основите на активната си гражданска дейност в различни каузи и обществени мероприятия със социална и културна насоченост.
През 2006 г. създава Първата частна художествена галерия в гр. Видин, откривайки я с изложба на Светлин Русев. В продължение на години тя е избрана за експозиции от най-известните български художници, признати в България и по света. Като собственик и управител на галерията, Боян Минков става личен мениджър на утвърдени днес имена като Димитър Вецин, Чавдар Петров и др.
Носител е на множество награди и отличия за развитието на културната дейност в област Видин.

Организатор е на многобройни конкурси за детско творчество, като на голяма част от тях лично финансира наградния фонд, с каузата за подпомагане на родни таланти в най-млада възраст. От 2009 г. се отдава на грижа за природата сред Белоградчишките скали в с.Стакевци, където започва развитието на селски туризъм. Прилага иновативни форми на рекреация сред природата, като основава и Детския Приключенски лагер „Стакевци“.

Ръководни длъжности

През 2019 г. е избран за Председател на Общински съвет – Белоградчик.
През 2021 г. е избран за Председател на Ловно-рибарско сдружение – Белоградчик.
Член е на Комисията по европейски и национални проекти и програми към Управителния съвет на Националното сдружение на ловците и риболовците в България.

През 2023 г. е избран за кмет на община Белоградчик.

Социална ангажираност

Инициатор на десетки хуманитарни, социални, екологични и спортни мероприятия. Личен дарител на многобройни културни институции в област Видин и участник в благотворителни каузи. Носител е на сертификат за Защитник на дивите животни към Световната организация WWF и на множество международни отличия.

Обществена дейност

Боян Минков е инициатор на значими граждански инициативи за облагородяване на градската среда в Белоградчик. Само за последната година сред тях са:

 • Претворяването на обществени ел. табла в модерни визуални арт пространства.
 • Поставянето на паметна плоча на фасадата на къщата на видния индустриалец от XX в. Йосиф Кенерлиджи.
 • Възстановяването на паметните плочи на основателите на НЧ „Развитие – 1893 г.“ върху фасадата на сградата и даряването на архивни фотоси по повод 130-годишния юбилей на културната институция.
 • Даряването на дигитално оборудване на Пенсионерски клуб „Мадона“ и Клуб на инвалида – Белоградчик, както и на народни носии на Детски комплекс – Белоградчик.
 • Поставянето на метален кръст на Паметника на загиналите въстаници от 1850 г. по първоначалния му образец от миналия век.
 • Залесяването на централната градска част в инициативата „25 дръвчета за 25 март“.
 • Почистването и възстановяването на градските чешми в Белоградчик и организирането на Празник на сокачето. 
 • Осигуряването на стипендии за студенти от Белоградчик.
 • Спасяването няколко пъти на белоградчишката болница от закриване.
 • Подпомагането няколко поредни пъти на изпращането на над 80 деца от Белоградчик на безплатна морска ваканция.
 • Основаването на Младежки клуб „Бъдеще“ в помощ на младите таланти от Белоградчик.
 • Поставянето на мраморна плоча с географските координати на Белоградчик.
 • Инициирането на национален лекоатлетически крос „Скалите“.
 • Много други благородни лични каузи с обществена значимост, сред които и закупуването с лични средства на родната къща на световно признатия български учен от НАСА проф.Виден Табаков, с идеята да бъде спасена от разруха и превърната в обществен музей.

Иван Трифонов и Боян Минков пред новопоставената плоча на Йосиф Кенерлиджи

 

 • Възстановяването на металния кръст на Паметника от лето 1850

  Залесяване в центъра на Белоградчик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Идеология

Боян Минков се отличава с развит патриотичен дух с афинитет към съхраняването на историята, опазването на природата и подпомагането на младите и хората в затруднено положение. Застъпник на облагородяването на градската среда и подобряването на живота на местното население на територията на Община Белоградчик.

Личен живот

Женен, с три деца – две дъщери и един син. Активен участник във всички любителски мероприятия на Футболен клуб ЦСКА. Екозащитник, планинар и животновъд, познавач на българската история, миротворец и изявен лидер.

Това е обобщена кратка информация за новия кмет на Белоградчик – Боян Минков. Идеите, каузите и делата му за развитието на общината са познати и ценени от местните хора. През следващите години той е избраният да поведе управлението в нова посока на съживяване и разцвет. Надеждите на всички са, че заедно с екипа си ще върне блясъка на това приказно място.

Боян Минков с управленския си екип

Девизът им е „Нас ни е грижа!“ и заявката им е, че ще работят здраво, за да докажат, че хубавите неща в общината тепърва предстоят…

Белоградчик го заслужава. Заслужава го и цяла Северозападна България.

Жители на община Белоградчик на откриването на предизборната кампания на Боян Минков

Боян Минков преди старта на предизборната си кампания

Очаквайте интервю с новия кмет на Белоградчик – за приоритетите му, предизвикателствата и идеите за решаване на проблемите в цялата община.

 

 

Подобни статии