Начало Бизнес Белоградчик е сред избраните да продължат борбата за модерен атракцион

Белоградчик е сред избраните да продължат борбата за модерен атракцион

от Mariana Gomileva
2624 преглеждания

Съоръжение за безопасен полет над конкретна забележителност / снимка: „Уолтопия“

Белоградчик може да стане още по-привлекателен за туристите и скоро освен пълноценно прекарване сред мистичната природа наоколо, посещение на изобилие от исторически кътчета и възможности за приключенски туризъм, да осигури един от най-модерните начини за забавление, чрез изграждане на атракционните съоръжения на „Уолтопия“.

Българската компания, световен лидер в създаването на катерачни стени и атракциони, има намерение да инвестира над два милиона лева в изграждането на съоръжения за активно забавление в избрани български общини. Планът при старта на проекта беше за две съоръжения в две общини.

Едното се нарича Ролглайдер и предоставя безопасен полет над конкретна забележителност. Размерът му се определя според избраното за построяването му място. Съоръжението предоставя възможност на човека да полети като птица и да види света през погледа на орела, напълно безопасно и екологично. То може да бъде построен навсякъде – между дърветата на градски парк, около крепости, над скали, дори над езеро.

Водните басейни често предлагат неустоим изглед отгоре

„Много са местата, които заслужават да бъдат разгледани по този начин и се оказва истински трудно да се избере само едно. Изискванията са да има по 2,20 метра безопасна зона от всички страни и минималната височина от земята до съоръжението да е 5 метра“, уточняват от компанията производител.

„Прелитането“ е обезопасено

Другото съоръжение се нарича Адвенчър хъб и доставя здравословно забавление за децата в нов за света формат. Включва въжен парк, детски стени за катерене и различни атракции, които са хармонично съчетани в красивата форма на гигантско дърво. То се вписва чудесно в естествената среда на градски парк или друга зелена площ и носи на жителите на града нова възможност за прекарване на свободното време на открито. 

Проектът на гигантското дърво

След като компанията официално обяви градовете, с които работата продължава, ето какво заяви председателят на Общинския съвет в Белоградчик, Боян Минков: „Благодарение на усилията, които положихме през последните година и половина, Белоградчик е една от осемте общини, които продължават напред в конкурса на „Уолтопия“. Ще се радвам да успеем да осигурим едно нестандартно и модерно забавление към всички невероятни възможности за туризъм в нашия град. Белоградчик е специално място, което осигурява на посетителите винаги нещо повече от стандартно посещение на забележителности. Тук хората получават емоции, а децата си тръгват с незабравими спомени от интересни приключения, които са изживели на открито, сред дивната ни природа. Би било чудесно към условията за пълноценно прекарване на свободното време в района на Белоградчик, да включим и един толкова интересен атракцион, който по света е абсолютен хит и е доказано, че повишава туристопотока, което е важно за подема на Общината ни.“

„Уолтопия” ще произведе, инсталира и поддържа съоръженията и ще назначи оператор, който ще осигури оперирането им при най-високи стандарти за безопасност.

Обучен персонал се грижи за безопасността

Освен държачи, има и удобна седалка за спускане

Кандидатури по проекта се приемаха до 15 април 2021 г. След тази дата беше проведено първоначално оценяване по документи и като резултат екипът на компанията посети и разгледа локациите, които отговаряха на първоначалния набор от критерии. „Посетихме невероятно красиви места в България и харесахме много от тях за поставяне на съоръженията. Затова решихме да построим повече от два обекта и да предложим проекти и на по-малки общини, както и на такива, които искат и сами да инвестират. Идеята е колкото се може повече хора да посещават атракционите, за да могат да изпитат вълнуващите преживявания, които те предоставят, и да се насладят и на забележителностите, които се намират там. Дейностите на открито имат огромни предимства и се надяваме да стимулираме повече българи да се “откачат” от  екраните, за да прекарат качествено време с близките си в здравословни, предизвикателни физически игри. Такива преживявания предоставят съоръженията за Активно забавление, които компанията произвежда и инсталира в целия свят. Крайно време е да имаме повече такива и в България – родината на “Уолтопия”, сподели Таня Кишкин, ръководител на проекта.

Ето какво още допълват от компанията: „Изградили сме над 1800 съоръжения за Активно забавление за хората в над 75 страни по света, а тази година сме решили да построим двата си най-вдъхновяващи нови продукта тук в родината ни. Амбицията ни е да доприннесем за здравословното активно забавление на българските деца и техните родители и да помогнем за преоткриването на нашата красива природа. Вярваме, че тези обекти ще направят хората на България по-здрави, по-щастливи и горди с родното си място. Затова потърсихме проактивни екипи от български общини, които да пожелаят атракционите да бъдат реализирани на тяхна територия, за да осигурят на своите граждани нещо истински добро, без да се налага да изразходват дори и лев от бюджета на общината. Ние ще произведем, инсталираме и поддържаме съоръженията напълно безплатно. Поемаме и ангажимент да осигурим безопасното им опериране. На свой ред искаме да срещнем разбиране и желание за сътрудничество, както и кмет и общински съветници с визия за бъдещето на поверената им община.“

Компанията официално обяви, че градовете, с които работата продължава са: Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Белоградчик, Балчик, Дупница и Софийската община Слатина. Критериите за оценка до момента включваха: годишен туристопоток, близост до историческа или природна забележителност, изградена инфраструктура, и др., а сега в този втори етап на проекта, ще се навлезе в детайлни планове за всяка една от тези локации, за да може да се оценят предпоставките за успех на обекта. 

Белоградчик предоставя несравними панорамни гледки и е доказал, че може да бъде пълноценна дестинация, която се отличава с иновативност и уникалност в туристическите услуги. Той вече има своите утвърдени марки за атрактивен туризъм – летенето с балон над Белоградчишките скали и Детския приключенски лагер в с. Стакевци. Изграждането на атракцион на „Уолтопия“ би допълнило по прекрасен начин този образ на приказно място с приключенски дух, осигуряващо незабравима емоция на всеки, който избира да се наслади на почивката си в това специално кътче на северозападна България.

През всички сезони е интересно да се „прелита“ над красиви гледки

Източник: Walltopia

 

Подобни статии