Начало Забавления Белоградчик е отново домакин на Държавното първенство по канадска борба

Белоградчик е отново домакин на Държавното първенство по канадска борба

от Mariana Gomileva
984 преглеждания

XXIII Държавно първенство по канадска борба, Белоградчик, 2019 г. / снимка: Българска федерация по канадска борба

За десети път в Белоградчик ще се съберат най-силните ръце на България, за да спазят една емблематична традиция и да се състезават в XXV-то Държавно първенство по канадска борба. Това е най-значимото събитие за атрактивния спорт, защото се определя националният отбор, който представя страната ни на европейското и на световното първенство.

Между 14 и 16 май 2021 г. в Спортна зала „Белоградчик“ се очакват близо 300 елитни състезатели, сред които всички европейски и световни шампиони, разкри Георги Благов от Българската федерация по канадска борба, която заедно с родолюбци от града край скалите всеки път организират големия спортен форум. Главен съдия ще бъде многократният медалист Христо Делиджаков. Кантарът е предвиден за 14 май (14-19 ч.), а официалното откриване на първенството е насрочено за 15 май (от 9:30 ч.). Веднага след това започват състезанията за лява ръка, а на 16 май (от 9:30 ч.) състезателите ще премерят сили за дясна ръка.

Особености на канадската борба

Според международната терминология състезанията по канадска борба се наричат състезания по армрестлинг. В тях се допускат спортисти, занимавали се не по-малко от 6 месеца с АРМРЕСТЛИНГ. В стартова позиция състезателите хващат ръцете си така, че първите фаланги на палците да се виждат. Захватът на ръцете се разполага в центъра на масата, лактите се установяват на подложките. Свободната ръка хваща ръкохватката на масата. Рамената на състезателите трябва да са успоредни на кантовете на масата. Единият крак на състезателя задължително трябва да бъде на земята. Борбата започва след команда „Внимание! Старт“ – „Ready! Go“. Победа се присъжда на състезателя, който наведе ръката на противника до ограничителя на масата. На участник, получил два фала в една среща се присъжда служебно поражение. Ако състезател наруши правилата в критична за него ситуация (ако ръката му е отклонена от вертикалата на ъгъл, по-голям от 45 градуса) му се присъжда загуба.

Награждаване на победителите в Държавното първенство през 2019 г. в Белоградчик / снимка: БФКБ

 

Защо канадската борба се нарича така?

В началото на ХХ в. армрестлингът е панаирджийско зрелище в САЩ, част от демонстрация на сила. През 30-те и 50-те години един от силните мъже по американските събори става изключително известен – Иън Гордън Бачлър, барман по професия. Той започва да организира шампионати през 50-те години в голям бар в Паталума, Калифорния. Постепенно състезанията стават популярни в цяла Америка и извън границите на страната. През 70-те години, по време на Студената война, се стига до премерване на сили между съветски тежкоатлети и американски професионалисти. Когато световният шампион по вдигане на щанги, руснакът Султан Рахманов влиза в битка с професионалния армрестлер, канадецът Дейв Хикс, бива смазан, заедно с всички неподготвени за този непознат за тях спорт съветски атлети. Така пресата в тогавашния СССР, публикува материал, че руснаците са загубили не от американци, а от канадци в някакъв спорт, който е традиционен за страната им. От тази статия тръгва и възприемането, че армрестлингът е канадски национален спорт и започва популярното му наричане „канадска борба“. В България той достига с това наименование и вече има изградени традиции в развитието му. В наши дни по-популярна версия е, че терминът „канадска борба“ сме въвели от романа на Джек Лондон „Сияйна зора“, където тя е любимо занимание на златотърсачите.

Награждаване на Световното първенство през 2019 г. / снимка: Valentin Ciuca

Награждаване на Световното първенство през 2019 г. / снимка: Valentin Ciuca

През 2020 г. поради епидемичната обстановка, Държавното първенство по канадска борба в Белоградчик през месец март беше отложено. Тази година обаче, то ще се проведе в пълния си формат и в него ще се състезават спортисти в 102 категории. Ето какво разказа преди старта на първенството председателят на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров:

  • Ще получим ли пълната емоция на първенството, която сме свикнали да се случва в Белоградчик?

Мисля, че да! Миналата година нямаше международен календар. Няколко клуба по канадска борба в България също останаха силно пасивни, заради невъзможността да се подготвят за такъв значим форум. Имахме и разделение на първенството от това между хора с увреждания, но сега от 14 до 16 май в Белоградчик всичко се очаква да бъде в пълния си формат. Ще има 102 категории – 51 на лява и 51 на дясна ръка на участници в различни възрастови групи и категория килограми: юноши, мъже, жени, ветерани и хора с увреждания. Очакваме повече от 10 европейски и световни шампиони да се включат в красива битка.

  • Какво е най-важното, за да станеш победител в този спорт?

Преди всичко сила, но и добра техническа подготовка как да се управлява тази сила. Не на последно място е и издръжливата психика, която в определени моменти е ключова за мобилизиране на състезателя. На пръв поглед хората си мислят, че просто се хващат за ръце и по-силният печели, но всъщност привидно слаби на външност състезатели често успяват да вземат медали с доказване на специфични спортни умения.

  • Как се изграждат тези умения? Формират ли се в школи от ранна възраст? Има ли завръщане на любовта към канадската борба?

Истината е, че никога не е имало отлив на интереса към този спорт. Българите наистина сме сред най-добрите. Преди 3-4 години явили се в първенството като юноши наши състезатели вече са европейски и световни шампиони.

  • Важно ли е в каква среда се провеждат състезанията?

Да! В сравнително новата спортна зала в Белоградчик имаме идеални условия за държавно първенство и затова мястото ни е любимо за провеждане на най-важното ни събитие. Винаги получаваме перфектно домакинство от хора, с кауза градът да се съхрани и да се развива, истински радетели за стимулиране на българските ценности във всички сфери – от забележителности, през родни хранителни продукти и стимулиране на българския спорт. Не бива да се пренебрегва и атмосферата в самия град – когато си заобиколен от зареждаща природа, имаш прекрасен ресторант за вкусна и здравословна храна „При Иван“, чист въздух и приветливи улици, остава да мислиш само за представянето си по време на състезанието и не пилееш енергия, напротив, събираш я от заобикалящата те среда.

  • От думите ви се разбира, че ни очаква истински спортен празник.

Така е! Надявам се всички заявили участие да се явят. Наградният фонд е 10 хиляди лева. Ще има и стимулиращи предметни награди с подбрани млечни продукти на автентичната местна кравеферма и мандра „Боровица“, които са важни за здравето не само на спортистите, но и на всички в тези времена на дефицит на качествени храни.

  • В дългогодишната ви работа в Българската федерация по канадска борба кои са най-запомнените ви моменти?

Харесва ми като видя потомствени състезатели. Имаме няколко момчета, които като малки са идвали на състезания с бащите си и вече самите те се явяват по турнири, усвоили специфична техника. Друг интересен момент от практиката ми е, когато хора, които са много силни в дясна ръка например, стават шампиони с лява ръка.

  • Какво пожелавате на състезателите в навечерието на ХХV-то държавно първенство?

Никога да не губят силата си, в пряк и в преносен смисъл! Доказали сме, че сме истински добри в този спорт. Организационно сме на високо ниво, остава ни само канадската борба да се приеме като олимпийски спорт. Тогава радостта ни ще е безгранична и ще сме още по-мотивирани да организираме първенства и да се развиваме.

Борба между жени, 2019 г., Белоградчик / снимка: БФКБ

Видео от ХХV-то Държавно първенство по канадска борба в Белоградчик ще бъде качено във фейсбук страницата на федерацията, а обширни репортажи с атмосфера от състезателните дни ще бъдат излъчени в едночасово предаване по РИНГ ТВ на 29 май 2021 г.

Стискаме палци на всички състезатели, с добре подпряни лакти, в здрав захват! Нека силата бъде с вас!

Да подгреем за емблематичното спортно събитие, с атмосфера от Държавното първенство по канадска борба в Белоградчик през 2019 година:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии