Начало Новини Белоградчик и Александровска гробница с шанс за ЮНЕСКО

Белоградчик и Александровска гробница с шанс за ЮНЕСКО

от Mariana Gomileva
2181 преглеждания
Фотограф: Асен Тонев

Фотограф: Асен Тонев

Белоградчишките скали и Александровска гробница са сред обектите, които имат шанс да станат новите родни чудеса под закрилата на ЮНЕСКО. Това стана ясно вчера по време на среща между генералния директор на световната организация Ирина Бокова и главния редактор на в. „Стандарт“ Славка Бозукова. Двата обекта са вече в индикативната листа. Нужно е държавата да подготви добре необходимите проекти и те да се представят в Центъра за световно наследство при ЮНЕСКО, обясни г-жа Бокова. Тя подчерта, че всяка година до края на януари отделните държави представят необходимата документация в съответствие с критериите на ЮНЕСКО.

„Стандарт“ чрез кампанията „Чудесата на България“ е приел за своя кауза включването на Белоградчишките скали и Александровска гробница в списъците на ЮНЕСКО за закрила на световното културно наследство, каза г-жа Бозукова. И припомни, че през 2012 г. над 1 милион българи заявиха с вота си, че искат да видят в ЮНЕСКО скалите край Белоградчик.

„Където и да отида, непрекъснато ми говорят за кампанията на „Стандарт“ – „Чудесата на България“. Превърнали сте я в национална мисия“, поздрави Ирина Бокова главния редактор на изданието.

Най-високото държавно отличие – орден „Стара планина“ с лента, получи генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова от президента Росен Плевнелиев. Малко по-късно в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ г-жа Бокова получи приза и „Политик в Новините“ от създателя на Novinite.bg – пиар експертът Максим Бехар. Дядо Добри, когото наричат Светеца от Байлово, е „Личност в Новините“, обяви Бехар.

Мястото на нови български обекти сред световното културно наследство бе и тема на срещата между Ирина Бокова и премиера Пламен Орешарски. Външният министър Кристиан Вигенин пък награди служители на МВнР за техния личен принос в кампанията по преизбирането на Ирина Бокова. „Благодаря на всички колеги, които свършиха толкова много работа. Преизбирането на г-жа Бокова безспорно е едно от най-радостните и значими събития за България в международен план през изминалата година“, заяви Вигенин.

Източник: вестник „Стандарт

Автор: Биляна Веселинова

Подобни статии