Начало Забележителности Безплатен поход за наблюдение на лешояди в ПП „Врачански Балкан“

Безплатен поход за наблюдение на лешояди в ПП „Врачански Балкан“

от Mariana Gomileva
369 преглеждания

Наблюдение на лешояди край с.Долно Оризово / снимка: ПП „Врачански Балкан“

На 2 септември 2023 г. Фондация „ЕкоОбщност“ и Северозападно държавно предприятие канят на разходка и организирано наблюдение на белоглави и черни лешояди в ПП „Врачански Балкан“. Ще бъде преминат маршрут в района на с. Долно Озирово, като общата дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави и черни лешояди, както и други интересни видове птици, обитаващи района.

Инициативата е по повод Международния ден на лешоядите. Всички, които искат отблизо да видят тези величествени птици трябва да бъдат в 9.00 ч. в центъра на с. Долно Озирово. Походът е безплатен!

При интерес, заявка по електронна поща на: office@bepf-bg.org.

Лешоядите съжителстват с човека от древни времена, но през XX век агресивното навлизане в природата и промяната на местообитанията им снижава нивото им до критичен минимум. Лешоядите не са хищници, те се хранят с мъртви животни и са известни като „санитарите на природата“. Благодарение на високата си телесна температура и киселинност в стомаха, те не се заразяват с вируси и бактерии, които поемат с храната. Въпреки това обаче, масовото използване на отрови през 60-те и 70-те години на миналия век води до значително намаляване на лешоядите, а някои видове и напълно изчезват от територията на Стара планина. Наблюдението им е от разстояние – освен че кацат на труднодостъпни скали, лешоядите не обичат да доближават хората.

Площадката за хранене на лешояди край с. Долно Оризово / снимка: ПП „Врачански Балкан“

Международният ден на лешоядите се отбелязва всяка първа събота на месец септември и има за цел да повиши информираността относно проблемите и нуждата от опазването им.

В деня на проявата ще бъде преминат маршрут в района на селото, като общата дължина на прехода е около 8 км, при малък наклон на терена. По време на разходката освен белоглави и черни лешояди, ще могат да бъдат наблюдавани и други интересни видове птици обитаващи района. Нужната екипировка включва: подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран (при прогноза за дъжд), вода, лека храна и при възможност бинокъл.

За пътуващите с кола, с.Долно Озирово се намира на около 25 км от гр. Враца, 25 км от гр. Монтана, 25 км от гр. Берковица, 10 км от гр. Вършец и около 100 км от гр. София.

Белоглавите лешояди са едни от най-големите птици, които се срещат на територията на ПП „Врачански Балкан”, с размах на крилете около 2,70 метра. Този вид е включен в Червената книга на Р България и ПП „Врачанския Балкан“ е едно от малкото места, където той може да бъде наблюдаван в нашата страна. Белоглавият лешояд е възстановен, като гнездящ вид в този район благодарение на усилията на ДПП Врачански Балкан, Зелени Балкани, Фонд за дивата флора и фауна и Дружество за защита на хищните птици, които работят по различни проекти от 2004 г. до момента.

Белоглав лещояд в полет / снимка: Георги Стоянов

Черните лешояди за първи път са освободени по проект в ПП „Врачански Балкан“ през 2020 г. и 2021 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа, като черният лешояд е видът с най-голям размах на крилата – до 2,95 м. Видът е включен в Червената книга на Р България и ПП „Врачанския Балкан“ е едно от много малкото места, където той може да бъде наблюдаван у нас.

Черен лешояд / снимка: ПП „Врачански Балкан“

Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на широката общественост относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята.

За допълнителна информация, свързана с безплатното организирано наблюдение на лешояди на 2 септември 2023 г. – Георги Стоянов, тел. 0878734503

Днес, благодарение на усилията и непрекъснатата работа на природозащитни организации, доброволци и институции, посетителите в Природен парк „Врачански Балкан“ могат да наблюдават над 70 белоглави и 10 черни лешояди. В момента на територията на парка се реализира проект „Светло бъдеще за черния лешояд“ LIFE 14 NAT/BG/00649, който цели създаването на стабилна популация на този вид в района.

Наблюдение на лешояди, 2019 г. / снимка: ПП „Врачански Балкан“

Лешояди в ПП „Врачански Балкан“ / снимка: Георги Стоянов

Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност. Неуморни санитари и любящи родители, тези небесни господари са запленявали човешкото съзнание векове наред, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята. Да им се полюбуваме и да ги пазим!

 

Източник: ПП „Врачански Балкан“

Подобни статии