Начало НовиниОбщи „Балът“ 2020 в с. Бърдарски геран – пъстрота, финес, танци и духова музика от банатските българи

„Балът“ 2020 в с. Бърдарски геран – пъстрота, финес, танци и духова музика от банатските българи

от Mariana Gomileva
2919 преглеждания

Потомци на банатски българи от ансамбъл „Фалмис“ на площада в с. Бърдарски геран / снимка: Falmis.org

В северозападна България една от етнографските групи, които съхраняват и развиват традициите си и в наши дни са Банатските българи. Те са потомци на български католици, напуснали родните си места след погрома на Чипровското въстание през 1688 г. В продължение на повече от два века живеят в Австро-Унгария, която им дава специални права за заселване в пустеещата тогава област Банат. През цялото това време банатчани запазват спомена си за България. Те говорят родния език, учат се на български, съхраняват носиите и обичаите си. Днес Банатските българи, които са се завърнали у нас и живеят в северозападното село Бърдарски геран продължават да съхраняват традициите на тази етнографска група и впечатляват с колорита си. Вдъхновяваща е тяхната всеотдайност да поддържат събитията, свързани с културата им.

Първият камък, положен за изграждането на селото

Потомка на Банатски българи от с. Бърдарски геран, в традиционна носия / снимка: The Folklore

Независимо от трудните времена, тази година Дружеството на банатските българи в България – Фалмис съвместно с Кметство Бърдарски геран и Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран организират „Балът“ 2020. Подготовката за него тече от месеци, а официалната дата, на която ще се случи е 29 август 2020 г.

Водещ на събитието ще бъде Данко Калапиш. За него Бърдарски геран е селото на дядо и баба, на детството и ваканциите, на старата къща и стотиците спомени.

Данко Калапиш – водещ на „Балът“ 2020

Винил за „Балът“ 2020

Домакин на събитието е Кметство Бърдарски геран и кметът Пламен Петков.

Официалният фотограф е Асен Великов. Дарението му в труд и снимки е част от цялостния продукт, който Дружеството на банатските българи в България – Фалмис организира в Бърдарски геран, за да събере сумата от 5 000 лв. за посрещане на събратята от Стар Бешенов за рождения ден на „Фалмис“ на 25 януари 2021 г.

Асен Великов – фотограф на „Балът“ 2020

В първите две издания на „Балът“ през 2014 и 2015 г. свири оркестър „Гушанци“, по-известни като Замфировската духова музика, с ръководител Атанас Димитров. Тази година ще видим новото им лице – обединени с Втората Берковска музика. Те са вече оркестър „Здравец“ или „Гушански здравец“, като името обединява двата слети оркестъра. За любителите на северняшката духова музика на площада в Бърдарски геран на 29 август 2020 г. музикантите ще свирят четири часа.

Оркестър „Гушански здравец“

На „Балът“ 2020 в Бърдарски геран ще можете да видите три организации, обединени от китката асеновски автентични танци и красивите вингански носии.

Потомки на Банатски българи от с. Бърдарски геран

Народно читалище „Петър Парчевич 1927“ – село Асеново, Танцов клуб „Чародейка“ – гр. Плевен и ансамбъл „Фалмис“ от Falmis.org заедно във вихъра на танца.

Народно читалище „Съединение-1923“ – с. Бърдарски геран положи големи усилия да обнови музея в селото – гордостта на местните. Средствата за него са от продажба на сувенири, бутилирано музейно вино, банатските деликатеси предлагани на Фършанги и щедри дарения. Типична банатска къща, колорит от Австро-Унгария, красота и уникалност – всичко това ще ви изненада, ако станете част от събитието.

Етнографски музей – с. Бърдарски геран

Музеят ще бъде отворен за посетители на 29 август 2020 г. с работно време: от 9:30 ч. до 12:00 ч. и от 15:00 ч. до 17:30 ч.

Потомки на Банатски българи се готвят за „Балът“ 2020

На 23 август ансамбъл „Фалмис“ имаше рожден ден, а на 22 август хореографът им Димитър Корчаков имаше рожден ден. Танцьорите събраха двата повода и си направиха седянка, за да ушият украсите за глава за безмерските носии, които ще видите за пръв път „Балът“ 2020 в Бърдарски геран. „Направихме си и пита с джумерки и баница, поработихме славно над 6 часа, а най-важното ръкоделствахме с мисъл за родното българско, за уменията и дарбите, за красивото в носиите и за всичко това, което ни събира заедно“, споделиха потомките на Банатски българи и добавиха: „Ще имате възможност да видите как едно събитие в общността през лятото и трудът на десетки хора захранват едно друго събитие през зимата и обезпечават посрещането на нашите събратя от Банат. Това е иновацията, която ще опитаме да осъществим със съвместните усилия на тези, които ни вярват или тепърва ще повярват в процеса на очистване и съграждането на нещо стойностно от добрата воля на всички ни. Кметството пое ангажимента да намери финансиране на проекта в рамките на 6 200 лв. общо – 1 200 лв. за духовата музика и 5000 лв. за „Фалмис“. Парите за „Фалмис“ ще получим с договор за дарение между дарителите и дружеството по банков път, а основание за даряване е „подсигуряване на посрещането на гостите ни от Стар Бешенов за честването на 23-годишнината на „Фалмис“ на 25 януари 2021 г. В тази нелека задача се впускаме заедно с Кметството, защото вярваме, че общността може да намери сили да се излекува, да продължи по пътя напред заедно и да остави на поколенията след нас пример за постоянните ни усилия да останем в Доброто.“

Ансамбъл „Фалмис“

Програмата на Балът 2020

Химн на Бърдарски геран

Банатска песен – Народно читалище „Съединение-1923“

„Калушере“ – Ансамбъл „Фалмис“

„Кърлига“ – Танцов състав „Палкенче“ и ансамбъл „Фалмис“

„Упаши ме“ – Матея Наумова и ансамбъл „Фалмис“

„На мамень“ – Ансамбъл „Фалмис“

Банатска китка песни – изпълнява Наталия Калчева

„На мамень“ – Танцов състав „Палкенче“

„Палкенска сюита“ – Ансамбъл „Фалмис“

„Препичоре“ и „Чардаш“ – Танцов състав „Палкенче“ и ансамбъл „Фалмис“

Асеновски танци – Народно читалище „Петър Парчевич-1927“ – Асеново и танцов клуб „Чародейка“ – Плевен

„Чанакчийски танц“, „Петрунино“ и „Трите пъти – Танцов състав „Палкенче“

Асеновска китка – Народно читалище „Петър Парчевич-1927“ – Асеново, танцов клуб „Чародейка“ – Плевен и ансамбъл „Фалмис“

След концертната програма ви очакват четири часа изпълнения на духов оркестър „Гушански здравец“ и танци до насита!

В паузите на оркестъра – изпълнения на ансамбъл „Фалмис“:

Автентични хора от с. Безмер, Ямболско

Унгарски танци – „Чардаш от района на Шомод“ и Чардаш от района на Рабакюз“

Полски танци – „Олендер“, „Куявяк“ и „Оберек“

Ето и официалният видеоклип на „Балът“ 2020:

https://www.facebook.com/Falmis.org/videos/4379853098721853

 

Източник: Ансамбъл „Фалмис“, с. Бърдарски геран

 

Повече за банатските българи може да прочетете тук.

Историята на Бърдарски геран може да проследите тук.

 

Подобни статии