Начало Забавления Балът на св. Екатерина в северозападна България

Балът на св. Екатерина в северозападна България

от Mariana Gomileva
2560 преглеждания

Балът на св. Екатерина в миналото / снимка: Карта на времето

В народните представи Св. Екатерина, подобно на света Варвара, закриля всички и пази децата от шарката. Раздават се питки с мед – да бъде омилостивена болестта, която според народа, обича сладичко, за да не „посипе“ децата.

Св. Екатерина живяла в края на трети век в Александрия. Била от знатен род, красива и умна. Изучила модерните за времето си медицина и философия. Един скитник й разкрил мъдростта на християнството. Загинала мъченически заради вярата си едва на осемнадесет години. Паметта на света Екатерина се чества от всички православни в света. На Запад я смятат за покровителка на учащата се младеж. Католиците в Бърдарски геран честват денят й като начало на коледните празници с тържествен бал.

Балът на света Катерина в Бърдарски геран

Коледните празници започват след свършване на земеделските работи по полето. Започват още на 24-ти ноември с бала на Света Катерина. Тогава, според обичая в селото, младите момичета, пък и младите невести, както и новите годеници се приготвят за този специален празник. Всяко момиче трябва да си ушие нова рокля за бала и да бъде с кавалер. Балът се открива най-тържествено и сетне преминава в характерните банатски танци, като чардаш например, но в селото са познати и европейските танци, които също се танцуват от младите – полка, румба, валс. Често се организират и томболи с дребни награди. Тези балове се провеждат до средата на ХХ век.

Източник: РБ „Христо Ботев“ – Враца, Карта на времето (Разказала по детските си спомени Мария Николова Бунева, р. 1941 г., с. Бърдарски геран), Празничен народен календар от Врачанския край, 2010

Подобни статии