Начало Забележителности Балетът Carmina Burana и Mamma Mia ще се играят на фестивала в Белоградчик

Балетът Carmina Burana и Mamma Mia ще се играят на фестивала в Белоградчик

от Mariana Gomileva
1935 преглеждания

„Лебедово езеро“ | снимка: Иван Миладинов

Балетът „Лебедово езеро“ ще открие четвъртото издание на фестивала „Опера на върховете“, става ясно от програмата на Софийската опера и балет. И тази година академик Пламен Карталов ще зарадва почитателите на оперни и балетни постановки на открито с богата програма на вече традиционния летен фестивал в Белоградчик. Първият спектатъл ще бъде на 19 юли. След „Лебедово езеро“ за 20 юли е планиран „Дамата с камелиите“ – балет по трагичната любовна история от едноименния роман на Александър Дюма-син.

Спектакълът Carmina Burana е най-новата продукция на Националния балет и ще бъде показан на 21 юли. Сцената в двора на Белоградчишката крепост ще оживее под музиката на Карл Орф, който пише известното си произведение, стъпвайки върху средновековни поеми на латински.

Оперните представления започват на 26 юли с „Трубадур“ на Джузепе Верди. На следващия ден е „Кармен“ от Жорж Бизе“, а на 28 юли е представлението „Турандот“ на Джакомо Пучини. Също в три дни – от 26 до 28 юли, са фестивалните импресии „Вагнер Маагура – богове, великани, джуджета, валкюри“. Началото им е от 11 часа. За посещения на пещера „Магура“ се изискват удобни обувки и желателно – връхни дрехи. Импресиите продължават два часа и половина, като последната част – „Ездата на валкюрите“, приключва с дегустация на вина от изба „Магура“.

След огромния успех и рекордния брой изиграни спектакли, зрителите в Белоградчик отново ще могат да видят мюзикъла Mamma Mia по музика на АББА. Представленията ще са общо четири, всяка вечер на 1, 2, 3 и 4 август.

Началото на всички оперни и балетни представления е от 20 часа, с изключение на тези в пещера „Магура“.

Първото издание на фестивала „Опера на върховете“ беше през 2016 г. и премина с огромен успех. Спектаклите привлякоха много гости в града, голяма част от тях – от чужбина. В следващите години броят на представленията се увеличи. През 2017 г. акад. Пламен Карталов направи и първия фестивал „Крепост на вековете“ във Видин. Заради натовареността в Белоградчик миналата година общ. Видин покани оперите на Русе и Стара Загора, които в сътрудничество със Софийската отново направиха фестивал на открито. Очаква се и тази година да има представления на открито.

Билети за представленията в Белоградчик се продават на касите на Софийска опера и балет, в Мол Видин, Туристически информационен център – Белоградчик, както и всички каси на EasyPay.

Подобни статии