Начало Новини Археолози проучват античната Монтана

Археолози проучват античната Монтана

от Mariana Gomileva
2696 преглеждания

Източник: вестник „Стандарт

Автор: Първолета Цветкова

MontanaАрхеолози, водени от дългогодишната изследователка на античната крепост край Монтана – доц. Гергана Кабакчиева от Националния археологически институт при БАН, отново започнаха разкопки. Този път интересът им е към източната порта и част на крепостта.

Разкопките започват по проект на общината, с който се цели превръщането на крепостта в туристическа атракция. Той предвижда изграждане на път до нея, паркинг и информационен център. Втората част от проекта осигурява реставрация на крепостта с нейните стени, кули и вътрешни постройки, както и ефектно осветление. Посетителите ще гледат и спектакъла „Звук и светлина“. Реставрацията на стени, кули и военни и жилищни сгради и възложена на Кирил Христосков и неговото дружество „Антично наследство“.

Крепостта на Монтана се издига на 40 метра над града на хълма „Калето“. Строена е през първия век от новата ера, когато римски кохорти на път за дома отсядат на това място и остават за един век в него. Те превръщат крепостта в отбранително съоръжение на пътя от Рим за Долен Дунав, както и на рудниците за желязо, мед и злато. Извън крепостта възниква селище, което още не е проучено. Предполага се, че се е намирало на мястото на сегашния град.

Разкопките на хълма са започнати от археолога Георги Александров и продължават и след него.

Работата по проекта ще завърши през септември т.г. Общината си осигури финансиране за изпълнението му от европейски фонд чрез оперативната програма „Регионално развитие“. Стойността му е 1,3 млн. лв.

no images were found

Подобни статии