Начало Икономика АПИ отново обеща бърз строеж на пътя Видин-Ботевград

АПИ отново обеща бърз строеж на пътя Видин-Ботевград

от Mariana Gomileva
1742 преглеждания

Засега Петрохан остава с ремонт на частта в София-област, която е в много лошо състояние | снимка: АПИ

Недоволството на хора от Видинско за състоянието на пътищата извика спешно в областния град председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Според думите му през тази година ще започнат търговете за избор на изпълнители и надзорници за двата участъка от пътя Видин-Ботевград. Става въпрос за 52 км от Видин до Ружинци и 33 км от Мездра до Ботевград. За строеж „от две страни“ пътната агенция и МРРБ говорят отдавна, като целта им е да се правят едновременно най-проблемните отсечки, и скоростния път да бъде готов възможно най-скоро. За участъка край Монтана има пречки – обжалвания на екологичната оценка и проблеми със стар склад за боеприпаси.

От АПИ напомниха, че път Видин-Ботевград им е приориет, защото отвежда трафика от и към Дунав мост 2, освен това трябва да има удобна връзка с магистралите „Хемус“, „Тракия“ и „Струма“. Според последното изказван на инж. Атанасов двата участъка – до Ружинци и до Мездра, ще се финансират с пари от бюджета. Надеждите на АПИ са чрез тол-системата за таксуване по републиканските пътища вече да се избегне хроничния недостиг на пари и да се мисли за по-добра поддръжка и нови пътища.

Друга новина от АПИ е започването на предпроектно проучване за тунел под Петрохан. Всъщност, такива проучвания са правени отдавна, после са променяни и има готови идеи за три варианта на трасето. Със сигурност те трябва да се осъвременят съгласно настоящите условия за трафик и технически възможности. Преди няколко месеца от АПИ съобщиха за severozapazenabg.com, че приоритет им е скоростния път до Видин, за тунел няма възможност да се ползват европейски фондове, но с тол-системата има възможност да се заделят повече пари за пътища. Противно на твърденията за интерес на различни чужди инвеститори, досега няма официално заявено желание за концесия или друга форма на партньорство.

Дори и при заявени намерения от АПИ, изобщо не е споменато изграждане на жп тунел под Петрохан, което е наложително за развитие на екологичен и сигурен транспорт. Ако такъв не бъде направен, за няколко области от Северна България единствената жп връзка със столицата ще си остане железницата през Искърското дефиле, с много завои, на височина и доста остаряла от гледна точка на съвременни изисквания и възможности.

От Пътната агенция планират и ремонт на още 45 км. третокласни пътища във Видинско, укрепване на свлачището по пътя Видин-Кула-Връшка чука и „превантивен ремонт“, но „при възможност“. Ремонт е предвиден и за участъка Видин-Лом.

Още за строежа на скоростния път и за Петрохан:

АПИ: Тунел под Петрохан засега няма да има

Тунелът под Петрохан – голямата надежда на Северозапада

Тунелът под Петрохан може и трябва да се построи

Опасен склад за взривни вещества е забавил част от скоростния път Враца-Видин

Обжалвания спират строежа на скоростния път Монтана-Видин

Томислав Дончев: Северозападът има потенциал за целогодишен туризъм и трябва да го използва

Тол-системата може да насочи пари към пътя Видин-Ботевград

Подобни статии