Начало Икономика АПИ започва избора на надзорници за строежа на Мездра-Ботевград

АПИ започва избора на надзорници за строежа на Мездра-Ботевград

от Mariana Gomileva
1806 преглеждания

Снимка: АПИ

Започват обществените поръчки за надзор на строителството на пътя Мездра-Ботевград, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът се финансира с пари от републиканския бюджет. Срокът за подаване на оферти е 10 януари 2019 г. Прогнозната цена за надзор на първия лот от строежа е 1.8 млн. лв. без ДДС, за втория е 2.34 млн. лв., също без ДДС.

От АПИ припомнят, че на 12 октомври бяха обявени поръчките за избор на изпълнители по строителството на скоростния път. Експертите на агенцията определят участъка като един от най-сложните при строителството на скоростния път, който трябва да свърже Видин и София. Теренът преминава през полу-планински район, над реки и жп линии. Донякъде новия път ще дублира стария, на места ще бъдат построени изцяло нови трасета, за да се постигне по-висока проектна скорост и да се заобиколят населени места. Съществуващияпът ще бъде разширен и ремонтиран. Новия път ще бъде покрай селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена.

На обхода на Люти дол ще има два тинела по 490 и 340 метра. Мостове ще има над жп линията София-Мездра, над реките Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка и при пътния възел до с. Новачене. Връзките с вече съществуващи пътища ще се правят с кръгови кръстовища при Мездра, Дърманци, Ребърково, Люти дол, Скравена и Ботевград. Ще има селскостопански надлези и площадки за отдих, се обещава още в проекта. Прогнозната цена за строежа е над 300 млн. лв. без ДДС.

Очаква се изпълнителите да бъдат избрани скоро – срокът за подаване на оферти по първия лот е 3 декември, а по втория – 10 декември.

„Направлението Видин – Ботевград /167 км/ е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ и МРРБ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”, уверяват от АПИ.

След като пътят бъде напълно завършен целият транзитен трафик ще се изведе извън населените места. В момента всички камиони, както и леки автомобили, преминават през множество села и градчета по пътя си към Дунав мост 2 и ферибота при Оряхово. Проблемът се задълбочи след откриването на моста, защото камионите, които дотогава предпочитаха да влизат в Румъния през Русе, избираха по-прекия маршрут към Видин. С изграждането на обходния път към Монтана преди няколко години трафикът беше изкаран извън града, същото стана и във Враца.

Подобни статии