Начало Новини Антична крепост в Монтана става туристически и културен център

Антична крепост в Монтана става туристически и културен център

от svilen
2638 преглеждания

Автор: Камелия Александрова

Източник: вестник „24 часа“, 18.03.2013

Направиха първа копка на музей на открито в Монтана.
Снимка: Камелия Александрова

С първа копка стартира обновлението на парка и реставрацията на античната крепост в Монтана Кастра ад Монтанекзиум. Кметът Златко Живков обеща тази старина в града, който носи древното си име, да стане привлекателен център за туристите и да добие слава на интересен археологически паметник.

С 1,3 милиона лева ще бъдат извършени строителните дейности.

Европроектът, който е финансиран от оперативна програма „Регионално развитие“ предвижда изграждането на паркинг и кръстовище в подножието на крепостта. Ще бъде направен асфалтов път до крепостта в. Там ще бъдат изградени експозиционна зала и информационен център.

Крепостта Кастра ад Монтанензиум се издига на хълма Калето, югозападно от Монтана. Древното укрепление пазело e от нашественици селищата в региона и пътя от Дунав през Стара планина към Бяло море.

От старата крепост се разкрива пейзаж на целия Северозапад, от Балкана до Дунав. Първото укрепление с над метър дебел зид изградили още трибалите 4000 г. пр. Хр. Крепостта обаче се разраснала и придобила стратегическо значение в началото на новата ера. Когато покорили траките, римляните я разширили, а светилището под нея превърнали в свой култов център. Останки от мраморен храм и разположените около него статуи и оброчни плочки на Диана, Аполон, Хермес, Херакъл и Дионис сега са в Историческия музей и Лапидариума на областния град. Заради нарастващата важност на Кастра ад Монтанензиум през 161 г. от н. е. с императорски указ крепостта била удостоена с муниципално право, т.е. със статут на град, а жителите й придобили всички права като граждани на Рим. Между II и III в. градът преживял силен стопански и културен разцвет.

Стените и сградите на планинската крепост били опожарени и сринати от нашествията на готите през VI-VII в. После по тези места се заселили славяните, а след тях и българите.

 

no images were found

author: Kamelia Alexandrova

Source: 24 Hours daily, 18.03.2013

Подобни статии