Начало История Автомобилна история с шоколад

Автомобилна история с шоколад

от Mariana Gomileva
969 преглеждания

Шосето към Белоградчик през 1913 г. | снимка: проф. Б. Тошев

Кое е изобретението, променило в най-голяма степен живота на хората през XX век? Трудно е да определим само едно, но със сигурност сред отговорите е автомобилът. Някога събитие, днес преминаването на кола по улиците се приема за нещо обичайно. Преди години да си купиш и поддържаш кола е било много скъпо и достъпно само за хора с по-високи финансови възможности. Не на последно място висок разход е била и издръжката на шофьор – малцина са били тези, които сами са карали автомобила си. Освен това шофьорът е бил удобство, за да може колата да се ползва за децата, както и за възрастните членове на семейството и тези, които не могат да шофират.

За първия автомобил в Белоградчик ни разказва проф. Борислав Тошев от „Белоградчишки лист“. Спомените са записани през 70-те години. Възможно е и преди това гражданин на Белоградчик да си е купил кола, но поне от сведенията дотук, първия автомобил в града е бил на Матей Игнатов, дядо на Б. Тошев. Ако имате други свидетелства за първите автомобили във Видинско, ще се радваме да ги споделите.

Разказът на проф. Тошев е ценен и с това, че герой в него е създателят на най-голямата за времето си шоколадова фабрика в България – „Щастие“, по-късно национализирана, а днес – фабриката на „Нестле“. Пътят му показва щастието и трагедията на един български предприемач – замогнал се с работа, създал голямо предприятие, през 1947 г. го изгубва и още следващата година е изпратен в лагера „Куциян“. За съжаление не успяхме да намерим информация колко време прекарва там и как завършва живота си.

Подобни статии