Severozapazenabg.com представи най-добрите вина на Северозападна България

L06A6925Най-добрите вина от избите на Северозападна България бяха представени пред дистрибутори и ценители на качествените напитки на 12 февруари в София. Събитието беше организирано от онлайн изданието Severozapazenabg.com и имаше за цел да срещне производителите на вино с техните потенциални клиенти. В ресторант-пекарна Bonitas гостите опитаха най-добрите вина на „Боровица“, „Магура“, „Шато Бургозоне“ и „Шато де Вал“.

Тероарът на Северозападна България дава отлични характеристики на вината, произведени там, и доказателство за това са многобройните им награди и множеството верни почитатели. Повече от избите в региона с малък и среден капацитет и дългата работа на технолозите до получаването на най-високо качество е визитната им картичка.

За дата на дегустацията неслучайно беше избрано времето точно преди големия лозаро-винарски празник Св. Трифон Зарезан. От столетия той се празнува пищно от българите, а много от селата в Северозападна България си имат собствени уникални традиции в отбелязването му. За няколко десетилетия позабравен, този регион отново дава заявка за силно присъствие на вината карта на България и Европа. Тероарът на отделни региони наподобява този на най-добрите френски и италиански винени масиви, но с уникални нотки, които могат да се доловят от всеки, опитал вината на местните изби.

L06A7017

Продукцията на повечето от тях можете да намерите в онлайн магазините на избите и на винените дистрибутори, както и в някои търговски вериги и специализираните места за продажба на качествено вино. Регионът е много подходящ и за винен туризъм, комбиниран с разглеждане на красотата на Северозападна България. В районите около всяка изба има множество места за почивка, които екипът на Severozapazenabg.com препоръчва на всички, които искат нещо различно от масовия туризъм.

За избите:

„Боровица“

Сгушена сред Белоградчишките скали, в близост до едноименното село, избата произвежда лимитирани партиди вина. Част от лозята на изба „Боровица” са разположени под Белоградчишките скали и растат на уникалната червена пясъчно-камениста почва. Количеството грозде, което преработва, е ограничено и вината са в малки количества, но със силно изявен характер, отразяващ спецификата на съответния тероар.

 “Аз вярвам, че майсторенето на такива отличителни вина е повече философия и начин на живот, отколкото бизнес”, казва Огнян Цветанов, който заедно с Адриана Среброва основава една от най-запомнящите се изби в България. Лозята й са разположени на около 100 дка, разположени на червени песъчливи почви.

За контакти:

с. Боровица 3955, обл. Видинс

тел. +359 887 806 200; +359 887 806 222

e-mail: valleyv@123yahoo.com

www.winwines.net

„Магура“

Уникална за Балканите изба – част от пещерата „Магурата” – Прилепната галерия, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани места.Според изследвания на специалисти районът около Рабишката могила по почвени и климатични условия се доближава до френската област Шампан и тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология. Виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата. Освен с червени, бели и пенливи вина, избата е известна и с висококачествените си ракии.

Първата реколта грозде е преработена през 1967 г., като част от „Винпром Видин“. След две години производството е отделено в държавното стопанство на с. Рабиша, а годишната продукция достига 1 млн. бутилки. С разпадането на държавните винени обединения и „Магура“ запада, много от лозята са изкоренени. Лошият период за избата продължава до 2006 г., когато новият собственик „Диаекс“ на г-н Антоан Николов я купува и започва да инвестира. До 2011 г. вече са засадени около 200 дка собствени лозя, засаждането на нови продължава и досега.

За контакти:

МАГУРА АД

София 1618 бул. „Александър Пушкин“ Nо. 5 Търговски център Павлово

Телефон: +359 2 857 00 15

Факс: +359 2 957 16 23

Ел. поща: office@magurawinery.bg

www.magurawinery.bg

За посещения на избата:

с. Рабиша 3938, обл. Видин

тел. +359 93 296 230; +359 885 863 094

„Шато Бургозоне“

Една от най-новите изби в регион с хилядолетна традиция във винарството, „Шато Бургозоне“ е открита през 2010 г. Избата е семеен бизнес, а за доброто качество на виното се грижат трима професионални технолози. Лозята са разположени на площ от 100 хектара върху южния бряг на р. Дунав, близо до гр. Оряхово. Избата е построена сред тях и преработва само гроздето от собствени насаждения. „Да имаш собствени лозя е гаранция за стил“, коментира Светла Маринова. От „Бургозоне“ планират да засядат два нови сорта – Тамянка и Гъмза. Сега засадените сортове са Шардоне, Совиньон Блан, Вионие, Пино Ноар, Марселан, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Мерло, Сира и Ежиодола.

Миналата година е била сложна от гледна точка на реколтата, обясни Маринова, като добави, че са успели да запазят качеството на произведеното вино, но при по-малко количество, довело до увеличаване на себестойността.

Географските координати на лозята край Оряхово са подобни на долината на Рона във Франция и Тоскана, почвата е карбонатен льос с много добра пропускливост. Гроздето се бере и сортира ръчно, а добивът е между 30 и 45 хектолитра на хектар. Средната годишна температура около Оряхово е 12 градуса, а валежите са 532 литра на квадратен метър. Обичайно сериите вина са в обем 3000 – 12 000 бутилки.

Микроклиматът дава много качествени бели вина и елегантни червени, с минерални и плодови нотки и средно тяло. Качеството им вече е доказано и от множеството спечелени международни награди. Вината на Шато Бургозоне се изнасят в 14 държави – САЩ, Канада, Бразилия, Великобритания, Белгия, Люксембург, Швейцария, Германия, Словакия, Чехия, Румъния. Избата продава в Турция, Хонконг и Китай, обмисля и стъпване в Южна Корея и Япония.

За контакти:

Централен офис – за дистрибуция и търговия:

София 1612, бул. „Цар Борис III“ 124 В/А, тел. +359 2 856 81 71

e-mail: office@burgozone.bg

Избата организира турове и дегустации в лозята и шатото:

гр. Оряхово 3300, ПК 30, тел.: 0973 588 44, 0882 431 328
Е-mail: info@burgozone.bg

Адрес на „Шато Бургозоне“: с. Лесковец 3341, ул. Оряховско шосе 1
тел.: 0888 32 38 77

„Шато де Вал“

Основана през 1998 г. от Вал Марков с намерението да възобнови традицията на Видинския регион в производството на висококачествени вина. Разположена до с. Градец, “Chateau de Val” произвежда червени и бели вина,  а червеното Grand Claret е обявявано от много критици за едно от най-добрите български вина, произвеждани в последните години. Лозята на „Шато де Вал“ са разположени върху песъчливо-глинести почви, примесени с миди, останали от древно море, което някога е заливало България. Избата е бутикова, а лозята, на площ от общо 350 дка, са засадени с повече от двадесет сорта грозде –   Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пти Вердо, Рондо, Карменер, Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг, Вионие, Алиготе, Требиано, Траминер, Мускат Канели. На малки площи са засадени повечето от типичните източноевропейски и български сортове – Гъмза, Памид, Мискет, Букет, Сторгозия, Смедеревка, Ркацители, Сепарави, Фурминт. Лозята са разположени на 125 м надморска височина, при умерено континенталния климат на Видинския регион – с 25 градуса средна годишна температура и 450-650 литра на кв. м средногодишни валежи.

Всички вина отлежават във френски, български и американски дъбови бъчви, като при преработката на гроздето се следва максимално традиционен стил и не се употребяват пестициди и хербициди при отглеждането му. Вината се произвеждат в различни стилове – за белите това е Бургундски стил, Шампейн и Уайт Бордо, а червените ферментират в отворени дъбови бъчви.

„Аз вярвам, че винарството не е бизнес, а е култура, което всъщност е и моята философия“, коментира собственикът Вал Марков. Избата е семейно предприятие, ръководено от Марков и съпругата му Диана.

За контакти:

Диана Митроева – Маркетинг и продажби : diana@chateaudeval.com

Вал Марков – винопроизводител : val@chateaudeval.com

Росен Радулов – Асистент винопроизводител

Офис ” Шато де Вал ” и за продажби : wines@chateaudeval.com – 0888 00 17 52, 0886 19 40 79

с. Градец – 3780, ул. Първа 201, Община Видин

За Severozapazenabg.com:

Сайтът е създаден с цел да популяризира туризма, културата и традициите на Северозападна България, като покаже, че този регион заслужава своето място в културната и икономическа карта не само с клишето за западаща дестинация, а и с интересни места за посещение и възможности за развиване на бизнес.

За контакти:

Facebook: SeverozapazenaBG.com

E-mail: severozapazena@gmail.com

Тел.: +359 898 62 98 72