Министерство на културата ще поеме опазването на Рациария

Министерство на културата ще поеме опазването на Рациария

Една от запазените арки на римска резиденция в Рациария | снимка: ratiaria.eu

Министерство на културата (МК) ще поеме охраната на римския град Рациария до Видин. Това става ясно от отговори на Министерството до Severozapazenabg, след изпратено запитване по повод иманярските разрушения на античния град. Археологическия обект няма постоянна охрана и обяснението за това е липсата на достатъчно средства от община Димово, на чиято територия е Рациария.

Според отговорите опазването и популяризирането на исторически обекти е задача на общините, на чиято територия се намират. Рациария не е публична държавна собственост и затова сега не е възможно МК да поеме охраната, твърдят от ведомството. За да се реши проблема тази година ще започне процедура по издаване на такъв акт за недвижима културна ценност „Римски град Рациария“. С това правата върху обекта ще се прехвърлят към Министерството, а то ще може да организира и опазването му.

В началото на юли миналата година министър Вежди Рашидов е издал заповед за определяне на границите и режимите за опазване на Рациария. Това ще послужи за издаването на акта за държавна собственост.

От Министерството припомнят, че през 2013 г. след дълго прекъсване са възобновени теренните проучвания на римския град. Същата година културното ведомство е отделило 15 хил. лв. за археологически проучвания и теренна консервация. На следващата 2014 г. отделените средства са 80 хил. лв., а през миналата – 18 хил. лв. Експертите от МК не отговориха дали са търсени възможности за финансиране от външни източници като европейски фондове с обяснението, че това не е обществена информация по смисъла на закона. По същата причина няма отговор и дали МК разговаря с представители на прокуратурата и полицията за взаимно съдействие.

В края на миналата година областният управител на Видин Момчил Станков поиска от културното министерство съдействие за опазването на Рациария. Тогава Станков предупреди, че без адекватни мерки инвестираните пари в научни проучвания се обезсмислят. Рациария от години е жертва на иманярски набези, някои от тях стигат само до кражби на антични предмети, а други са придружени с вандализъм и разрушаване на запазени антични постройки. Римският град до днешното с. Арчар е бил един от главните градове на провинция Долна Мизия, обитаван предимно от римската аристокрация.