Белоградчик посрещна пролетта с пчеларски събор

Белоградчик посрещна пролетта с пчеларски събор

За втора поредна година по първа пролет в “Младежки дом” – Белоградчик се проведе събор на пчеларите “Нектариада”, съобщиха от общината. Организатор на събитието е Татяна Каменова от ръководството на местното пчеларско дружество “Нектар”. Тук бе и председателят на Областния браншови пчеларски съюз Иван Матеев.

В голямата зала бяха аранжирани щандовете на участниците в проявата. В събитието участваха изложители от Белоградчик, Чупрене и Горни лом. Представени бяха различни видове мед и пчелни продукти, медени сладости и пособия за бранша. В приветствието си Татяна Каменова отбеляза, че съборът ще спомогне за обмен на мнения, идеи, обединяване и установяване на по-близки и полезни контакти. Тя сподели още, че съборът на пчеларите ще се превърне в традиционна проява и ще се провежда всяка година по това време. Празнична програма с пролетна тема представиха възпитаници на детска градина “Иглика”.

По време на събора Каменова постави и някои от проблемите пред пчеларите. Много от поставените въпроси и направените предложенията бяха свързани с изграждането на единни организационни структури и обединяването на пчеларите. Целта е да се работи за защита правата на пчеларите и решаване на техните проблеми, които да бъдат поставяни и пред Министеството на земеделието и храните.

В дискусията се включиха представителите на Федерацията на пчеларите, заедно с нейния председател Николай Куманов, както и Иван Матеев от Видин. Стана ясно, че от година и половина съществува Федерация на пчеларите. Тя организира курсове по пчеларство в рамките на 150 часа чрез лицензирана фирма, която издава удостоверение за завършен курс. Така придобилият удостоверението може да кандидатства по проекти за европейски средства. Интересна беседа изнесе и сподели добри практики гостът от Сърбия Ранко Вучкович, представител на пчеларско дружество “Липа” – Княжевац. Той отглежда 500 пчелни семейства и така изхранва семейството си.

Любомир Веселинов, общ. Белоградчик