5000 малки чиги пуснаха в река Дунав

5000 малки чиги бяха пуснати вчера по обяд в Дунав. Генетично чистите рибки с доказано местен произход бяха разселени в района на природния парк “Персина” край Белене. Акцията за възстановяване на популацията на застрашени видове риба по реката е на неправителствената организация WWF .

“Хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове. Дунавските чиги ще се връщат отново в реката, тъй като за рибите е наследствено заложено да се връщат на местата за размножаване. За да имат шанс да се ориентират и оцелеят в реката, екземплярите са отгледани в близки до естествените условия земно-насипни басейни и са се хранили с естествена храна”, каза ръководителят на природозащитната организация Стоян Михов. Преди седмица пак бяха пуснати около 6 000 чиги в Дунав, допълни още той.

Чигата е един от шестте дунавски есетрови вида риба. Тя единствена не мигрира в Черно мореи е най-дребната есетра. Достига над метър. Отделни екземпляри стигат и до 3 м. За разлика от другите есетри тя е само застрашен вид. Братовчедите й нямат този късмет .

Моруната, руската есетра и пъстругата са критично застрашени, а шипът и атлантическата есетра вече са изчезнали.

Проектът “Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване на състоянието и опазване на есетрите в България”, финансиран от оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.”, предвижда WWF да разсели 50 000 малки есетри. Те са маркирани, всяка има уникален номер. Ще бъдат проследени миграционните им пътища и местата за размножаване.

Източник: kmeta.bg

Снимка: kmeta.bg

Автор: Евгени Горанов