164 години от въстанието през 1850 лето

Белоградчик отбеляза 164 годишнина от най-голямото въстание в Северозападна България, избухнало 26 години преди Априлското въстание.

В църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец” бе отслужена заупокойна панихида от представители на Видинската митрополия в памет на избитите ръководители и участници във въстанието през Лето 1850-то, дръзнали да поведат поробеното население от Белоградчишко, Видинско, Ломско и Кулско за защита от своеволията на османските поробители. В знак на признателност към подвига и саможертвата на гробовете на инициаторите на въстанието бяха поднесени венци и цветя.

Гости по повод 164-тата годишнина от въстанието бяха Николина Ванчева – заместник областнен управител на област Видин, архимандрит Антим – протосингел на Видинска епархия, свещено иконом Рафаил – архиерейстки наместник, свещеник Евгени – ефимерий на Клисурския манастир, и Владан Радованович – координатар за трансгранично сътрудничество от приятелската община Княжевац, Сърбия. В тържеството взе участие и формирование на патриотичен клуб “Бдинци”от град Видин към Национален съюз “Единение”. Със залпов огън те отдадоха почит на паметта към загиналите герои.

Граждани на Белоградчик, гости и ученици се отправиха в литийно шествие от храма до Белоградчишката крепост, зад чиито стени са били обезглавени ръководителите на въстанието. Тук на лобното място на героите, където признателните поколения са издигнала паметник се състоя тържествения митинг – заря.

Встъпително слово произнесе кметът на общината Борис Николов. Той подчерта, че това въстание, планирано и организирано от белоградчишките първенци, е първият масов и организиран опит в този край да се вдигне угнетеното население срещу робството и да се воюва за защита на правата му за оземляване и поносими данъци. Това въстание избухва 26 г. преди славното Априлско въстание, но не е намерило своя Захари Стоянов да го отрази и постави на заслужено място в историята. Въстанието от 1850-та година е събитие, разместило икономическите, политическите и духовните пластове, отворило място за нови идеи в борбата против чуждото владичество, не само в Северозападния дял на Османската империя, но и по цялата й територия. Проблемите, поставени от въстаниците, стават предмет на обсъждане в Европейските дипломатически среди.

Николина Ванчова – зам. областен управител на обл. Видин, отбеляза: „За мен е особена чест, днес да сме заедно, за да почетем паметта на героите участвали в най-голямото въстание в Северозападния край с център Белоградчик. От тогава са изминали 164 години. Това са години на памет, преклонение, години на благодарност, години на възхвала. По същество решението за въстанието, което се взема на Спасовден, представлява нацинално освободителна програма и целият белоградчишки район е обхванат от огъня на бунта”. Ванчева проследи събитията довели до избухването и разгрома на въстанието и изрази преклонение пред техния подвиг дал началото на освободителната борба.

Пропити с дух на родолюбие и гордост от свободолюбивото и велико дело на предците от този край, бяха и думите на архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия. Той призова младите хора да не забравят за героичния пример и поуките от историята, да следват мечтите си и да бдят за свободата на родината си.

Венци и цветя бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание, областния управител на област Видин, от кмета на Белоградчик и председателя на ОбС, от областни и местни структури на политическите организации, от училища, институции и организации.

Заря огря небето над Белоградчик, за да напомни на жителите му, че са потомци на героични предци, дръзнали първи да воюват за своите права срещу вековен поробител и постигнали част от целите си.

Пресслужба община Белоградчик