15-ти септември в училищата в Белоградчик

Кметът на Община Белоградчик Борис Николов присъства на откриването на новата учебна година в двете училища в града.

Училищните дворове бяха пълни с развълнувани деца и родители. Официални гости на тържествата бяха Мирослава Чавдарова – Председател Общински съвет, Илияна Веселинова – Директор Дирекция „Социално подпомагане”, Галя Лозанова – Началник Отдел „Закрила на детето” и Илиана Борисова-Стефанова – гл. експерт „Образование, младежки дейности и туризъм” в Община Белоградчик. Гост на празника в СОУ „Христо Ботев” бе Марийка Василева – началник на Регионалния инспекторат по образованието – Видин. Гостите приветстваха възпитаниците на двете училища с първия учебен ден и им пожелаха на добър час.

Кметът Николов отбеляза, че е изключително щастлив, поради възможността лично да пожелае успех на учениците и особено на първокласниците, които с трепет и вълнение прекрачват прага на класната стая за първи път. „Според мен, а предполагам и всички присъстващи тук, 15-ти септември е официален празник на България, без значение, че не е обозначен като такъв. В почти всеки дом има ученик, който се вълнува и, надявам се, с нетърпение очаква този ден, изпълнен с много цветя, радост, усмивки и надежди. Намираме се в двора на “храма на българското образование и култура” – училището. Храм, защото от десетилетия насам българинът е издигнал в култ образованието, грамотността и културата.”.

Кметът връчи подаръци за началото на новата учебна 2014/2015 година – за първокласниците и подготвителната група ученици книжка с приказки, лично подписана от него, а за всички останали и учителите – тетрадака или тефтер с химикал на Община Белоградчик. Децата, взели участие в Лятното училище по проект „Равни в училище”, бяха допълнително наградени с ученическа раница, енциклопедия и грамота.

Пресслужба община Белоградчик