“Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” – спектакъл в Монтана

“Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла” – спектакъл в Монтана

Спектакълът „Яворов, Лора и Мина в часа на синята мъгла“ ще бъде поставен на сцената на Младежкия дом – Монтана, съобщиха от организацията. Пиесата ще се играе в Голямата зала на Младежкия дом на 8 ноември от 19 часа. Спектакълът е посветен на 100-годишнината от смъртта на поета Пейо Яворов. Билетите се продават всеки работен ден след 14 часа, на цени от 8 и 10 лв.

Любовта на Лора и Яворов е вдъхновила драматургичния опит на режисьора Бойко Илиев, който поставя собствената си пиеса, разказва от МД – Монтана. В ролята на Лора зрителите ще видят Елена Петрова. Мариела Топалова е Мина, а Иван Радоев играе Яворов.

“Аз си открих моята роля и това е Лора Каравелова! Това е нещо което дълбоко ме засяга и ме вълнува. Специално за Лора имам много могъщо и много ярко усещане. Безкрайно добре я разбирам тази жена!” – разказва Елена Петрова.
Ето какво се разказва в резюмето на спектакъла:

“Трагичният край на любовта на поета и Лора напомнят за някаква древна поема за любовта и смъртта. Мина остава като един блян за поета, като едно поетично видение, което той не смее да приземи. В своето женско величие Лора се издига до висотата на героиня от легендите, която със собствената си смърт спечелва любовта на любимия човек.

Писмата и на двете, сами по себе си са произведения на изкуството, те ни ги разкриват като необикновени човешки същества, създадени извън всякакви мерки, предизвикващи света и хората около себе си. Техните две имена са се слели завинаги, обкръжени от светлините на поезията и легендата. Яворов, окаяният слепец, отхвърленият от обществото, сиромахът без средства за съществуване, опозореният от мълвата, заподозреният в убийство не престава да повтаря до смъртта си: „милата ми Лора”. В мрака на своята слепота той вижда неизмеримото величие на любовта, по-силна от живота и смъртта“.