Ще популяризираме Белоградчишките скали сред корейския артистичен елит

СеверозапазенаБГ стана генерален партньор на фестивала за съвременно корейско изкуство

Сайтът „Северозапазена България“ е един от генералните партньори на предстоящото първо издание на фестивала за съвременно южнокорейско изкуство и култура „Пулсът на Южна Корея“. Събитието е организирано от фондация Дома Арт и е част от мащабен проект за културен обмен, в рамките на който всяка година различна държава ще представя своите най-изявени съвременни артисти в София, а на следващата година български творци ще представят в съответната държава.

Фестивалът „Пулсът на Южна Корея” ще бъде открит в София на 30 май и ще продължи до 9 юни. Събитията ще се провеждат в Националната художествена галерия, Vivacom Art Hall, Националната художествена академия и Фабрика 12. Входът е безплатен. В България пристигат южнокорейски артисти от всички жанрове на изкуствата – художници, скулптури, танцьори, музиканти, пърформъри. В програмата на фестивала са включени изложби, лекции, кино прожекции, дискусии, а в Деня на детето – 1 юни, програмата е посветена на занимания за най-малките.

„Пулсът на Южна Корея“ се провежда с институционалната подкрепа на Министерство на културата, Столична община /като част от програмата “София – културна столица на Европа 2019″/ , Посолство на Корея в България, Национална гимназия за приложни изкуства Св. Лука, Национална художествена академия, Национална художествена галерия и Център по кореистика към СУ. За да участват във фестивалната програма в България пристигат 15 от най-нашумелите съвременни корейски артисти. Сред тях е и световноизвестният пърформър Йозмит, участвал заедно с Марина Абрамович и Дейвид Лашапел в МоМА – музей за съвременно изкуство в Ню Йорк и спечелил голямата награда за костюм на Виенския бал 2012 г. Официалното откриване на фестивала ще се състои на 30.05.2013 от 18:30 ч. в Националната художествена галерия.

По покана на сайта Северозапазена България, голяма част от гостуващите корейски артисти ще посетят Белоградчик и Белоградчишките скали. Сайтът е партньор на проявите, които имат за цел не само да предизвикат интерес към съвременното и традиционно корейско изкуство, но и да засилят културния, дипломатическия и впоследствие икономическия обмен между двете държави. От своя страна партньорите ни от фондация Дома Фест подкрепят идеята за популяризиране на природните и културни богатства на Северозапазена България. Повече за инициативите и събитията в рамките на фестивала може да прочетете на сайта на организаторите.

no images were found