Стартира четвърти шахматен турнир „Белоградчик 2013“

С демонстративна среща по шахмат между кмета на Общината Борис Николов и гросмайстор Александър Делчев завършила реми, стартира четвъртият Традиционен шахматен фестивал  за любители, който ще продължи до 25 август в Белоградчик.

Шахматният форум се утвърди като традиционна проява и най-голяма на Балканите. И тази година организатори на състезанието са шахматен клуб “Найден Войнов” – Видин, община Белоградчик, хан “Мадона” и хотелски комплекс “Скалите”.

Председателят на шахматния клуб Евтим Стефанов откри спортната проява и разясни програмата на турнира. Предвижда се да бъдат проведени и два блиц турнира, единият от които по двойки с точков актив 4100. Състезателите ще могат да се включат в три екскурзии до забележителностите в града и областния център.

Кметът на Белоградчик Борис Николов приветства всички участници, пожела им успех и сподели, че е голяма чест за града да бъде за пореден път домакини на подобен форум. Николов пожела на състезателите да съчетаят полезното и приятното и по време на своето гостуване да намерят време и да посетят уникалните природни забележителности на този край.

В тазгодишното издание на шахматния турнир участват 120 състезатели от 13 страни. От чуждестранните гости най-внушително е представена Сърбия. Най-младите състезатели са 11 годишни деца, а най–възрастният е Григорий Вагнер на 85 години от Русия. Шахматният турнир в Белоградчик е с награден фонд от 15 хил. лева като на финала на състезанието ще бъдат връчени 50 награди.

Главен съдия на турнира е Георги Живков – международен съдия на ФИДЕ с помощник съдия Христо Велчев.

no images were found