Областният управител на Видин посрещна в Чупрене немски доброволен отряд при пристигането му с противопожарен автомобил, дарен на общината

Областният управител на Видин посрещна 11 пожарникари – доброволци от германската община Олсбах, които пристигнаха днес в с. Чупрене с противопожарен автомобил, дарен на българската община. Инж. Кръстьо Спасов присъства на церемонията, на която ръководителят на немската пожарната команда предаде ключовете на специализираната машина и писмото за дарението на кмета на община Чупрене Ваньо Костин.

„С предаването на автомобила от членовете на пожарната на Олсбах, собствеността върху него преминава върху община Чупрене”, се декларира в документа, подписан от кмета на немската община Берндт Брудер.

Даряването на противопожарния автомобил бе обявено преди месец по време на посещението на областния управител инж. Кръстьо Спасов в област Ортенау, което бе осъществено по покана на неговия колега Франк Шерер в рамките на сътрудничеството между видинската и германската област.

Пожарогасителният автомобил е тип TLF16, оборудван с резервоар за вода, водоносна арматура и оборудване за оказване на техническа и противопожарна помощ.

По време на престоя си до края на седмицата германските специалисти ще обучават българските си колеги в управлението и експлоатацията на немската техника. За целта вече е регистрирано доброволно формирование „Чупрене” за защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, съгласно законовите изисквания. „На регистрираните 10 доброволците са издадени персонални идентификационни номера и удостоверения”, съобщи началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Станислав Генчев. Той също се ангажира с професионалното обучение и съдействие на новосформирания доброволен пожарен отряд.

На събитието присъстваха директорът на Областна дирекция на МВР Константин Джунински, началникът на Районната пожарна служба в Белоградчик Пламен Петров, десетки жители и гости на Чупрене.

Пресслужба община Видин