Фотоизложба в център “Натура” показва миналото по поречието на Ерма

Фотоизложба в център “Натура” показва миналото по поречието на Ерма

Изложба „Долината на река Ерма в миналия век“ ще бъде открита на 2 декември в Природозащитен център „Натура“ във Враца, съобщиха от центъра. В изложбата ще бъдат показани фотографии от началото на XX век, правени по долината на р. Ерма. Посетителите ще видят природните и културни феномени, разположени от двете страни на българо-сръбската граница. Фотографиите от Влашката и Одоровската клисура, каньонът на Звонска река, Трънското ждрело, рудника за въглища в с. Ракита, теснолинейката за превоза им, рударската жп линия Ракита – Суково и много други, разказват организаторите.

Снимките са подбрани от Слободан Цветков, председател на сдружение „ЈЕРМА – ЕРМА“. Те са събрани от различни източници – Институт за защита на природата на Сърбия , Институт за защита на паметниците на културата в Белград, Музей на железниците в Белград, Държавен Архив Перник , от частни архиви на хора от Белград , София, Трън, Цариброд и селата в долината на Ерма .

Откриването на изложбата е от 13 часа, след което тя може да се види всеки ден в център „Натура“ (старата джамия в централната част на Враца).

Ждрелото на река Ерма увеличава популярността си за туризъм в последните години. Изворът на реката е в Сърбия, малко след него навлиза в България в обл. Перник, след което отново преминава към Сърбия и се влива в р. Нишава. На българска територия са изградени екопътеки и места за почивка в ждрелото близо до гр. Трън.