Фестивал на Римския бит и култура

Снимка: Eric Gaba

Фестивал на Римския бит и култура е едно от най-атрактивните събитие, включени програмата за честването на Празника на Монтана – Свети Дух. Пилотното му издание ще оживи Античната крепост на 7 юни – събота.

Демонстрация на групите за исторически възстановки Първи италийски легион и Първа тракийска кохорта ще поставят начало на фестивала в 17.30 ч. от площад “Жеравица”. След битката им, легионерите ще преминат триумфално от центъра до пл. “Георги Александров” в подножието на югоизточната порта на Античната крепост. С тропането на своите подковани сандали – калиги, и с ударите на мечове по металните щитове, парадът им ще прикани монтанчани да ги последват до обновената Антична крепост.

В 18 ч. там ще започне хепънинг, който ще пресъздаде в моменти от римския бит. Ще бъдат обособени зони за типични занаяти и кухня от античността. Опитни аниматори ще поясняват случващото се. “За да сме исторически коректни в текстовете, се консултирахме с музейните специалисти, така че фактологията е достоверна. Тя е съчетана с творческото въображение, което прави демонстрациите интересни, но и с познавателна стойност ” – поясни режисьорът Светлозар Гагов. Предвидени също са игри от римско време за децата. Те едва ли ще затруднят малчуганите, защото техни адаптирани варианти са познати и днес. Вероятно най-голям ще е интересът на момчетата към възможността да стрелят с лък. Как са протичали преговорите на пазара на роби, ще стане ясно също по време на Фестивала. “Всеки може да си купи и робиня и да продаде съпругата си, но… сделките са валидни само на територията на Античната крепост и то до 21.30 ч.” – уточни продуцентът Иван Лозанов.

В този час ще започне мултимедийният спектакъл “Богинята Диана – покровителка на Монтана”. Главната роля е поверена на Марина Мозжухина – актриса в куклен театър “Патилан” – Монтана. Ще й партнират звездите на театралната сцена Любен Чаталов и Дидо Мачев. Като сенатори, граждани на Рим, весталки, гладиатори ще видим статисти от танцовите ансамбли “Пъстрина”, “Младост”, “Северняци” и клуб “Астра”. Впечатляващото зрелище ще претвори мита за богинята Диана със съвременни аудио-визуални ефекти.