Фестивал на баницата в едноименното врачаско село ще зарадва ценителите на вкусна храна

Врачанското с. Баница отново ще покаже на жители и гости разнообразието от вкусни баници по време на традиционния вече празник, който ще се проведе на 10 май. От общината във Враца съобщиха, че тази година празникът и състезанието ще се провеждат по нов регламент – всяка баница ще се представя от своя майстор в отделна шатра.

Снимка: news.vratza.com

Снимка: news.vratza.com

Баниците ще се разделят в четири категории – традиционните солени, такива с месо и зеленчуци, сладки и „оригинални“. От общината посочват, че досега за участие са се записали около 100 майстори, от които 30 са от с. Баница. Останалите са от близките села Паволче, Згориград и Косталево. Журито в конкурса за най-вкусна баница отново ще е с председател водещият на кулинарно предаване Иван Звездев. За наградените ще има парични премии, а сред участници ще бъде избрана и най-атрактивно подредената маса. Кметът на Враца Николай Иванов ще предостави брашно на най-добрите майстори.

Организаторите обещават, че само 1/8 от всяка цяла баница ще бъде за журито, останалото ще остава за дегустация. Празникът ще бъде открит от 10.30 часа в неделя, пред читалитещето на селото. Това е 14-тото поред издание. На много места в България се организират празници на вкусното ястие, но този във врачанско вече се смята за традиционен – и заради кулинарните традиции, и заради интересното име на селото.

Ако искате да се присъедините към празника и да ни разкажете впечатления от него или да пратите хубави снимки, може да ни пишете на адрес severozapazena@gmail.com. След редакторска преценка ще публикуваме преразказ за събитието и снимки от него, а на най-добрите автори ще подарим бутилка хубаво вино от Северозападна България.