Фестивална програма на Северозапада

Фестивална програма на Северозапада

Изглед от Берковица | снимка: общ. Берковица

Август идва с още празници и събори за всеки вкус на гостите и жителите на Северозападна България. Предлагаме ви програма на част от тях, а периодично ще допълваме с новите.

12 август – Концерт „Младостта на лятото“

Музикалното събитие ще бъде във Враца, в парк „Дъбника“ по повод Международния ден на младежта. Концертът ще е от 18 до 23 часа и в него ще участват на група LEEVER, група D.VINE и младежки творчески формации от град Враца, уточняват от общината. Съпътстващата програма в парка ще е творческа работилници за рисуване с акварели, размяна на книги, ученически пособия и играчки, уроци по зумба, а всеки, който иска, може да прави снимки – след това те ще бъдат показани на видео стена в парка. Екипът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ е подготвил игра „Познай нашата най, най, най…книга?“, а аниматорите от парк „Леденика“ ще изрисуват децата като приказни герои. За по-големите ще има информационни точки, от които ще научат възможностите за учене, работа и живот в различни държави на ЕС, както и за нови работни места във Враца и района. Организатори на събитието са „Млдежки дом – Враца“, общината и местните културни институции.

[/caption]Враца, празник

12-14 август – Празник на малината

Традиционният Празник на малината в Берковица ще започне още от петък на хижа „Ком“. Организатори са общината, Туристическо дружество „Берковица“ и клуб „Туристи-ветерани“.
ПРОГРАМА:
12 август, петък:.
20:30 часа – Откриване на празника, туристически огън и веселие с духова музика „Здравец“ – Берковица – хижа Ком
13 август, (събота):
Преди обяд – туристически походи до връх „Ком“, „Щърковица“ и местността „Самарите“,
18:00 часа – Официално посрещане на гости от пенсионерски клубове и веселие.

13 август – „Стрешер фест“

В събота, 13 август, от 18 до 23 часа в общ. Вършец се организира „Стрешер фест“ – фестивал на местната храна, песни и танци. Празникът ще е в с. Горно Озирово, ще участват Берковската духова музика, а домакините ще покажат местната кухня.

3-4 септември – „Балканът пее и танцува“

Международен фолклорен фестивал ще има в началото на септември в Берковица. Крайният срок за подаване на заявки за участие е 20 август. Програмата е разделена на няколко категории:
1. Градски фолклор – стари градски песни, показ на градски костюми;
2. Духови, жанрови и сватбарски оркестри;
3. Фолклорно танцово изкуство;
4. Народни песни;
5. Народни обичаи, легенди, гатанки;
6. Показ на народни носии;
7. Фолклор на етнически групи;
8. Обработен фолклор

Заявлението за участие е качено на сайта на общината: www.berkovitsa.bg, а допълнителна информация може да се получи на тел. 0953 / 89 144 и 0886 853 438.

6 септември – Младежки празник „Диана“

Младежки фестивал “Диана” ще се проведе в Монтана на 6-и септември – Денят на Съединението, съобщават от общината. Празникът ще е в градския парк „Монтанезиум“ с работилници за графити, брейк танци и рап. За участие са поканени OSMClan – gрафити, Dance Machine Crew Montana – брейкденс, Rollback Recordings – миксиране и римуване.
В края е планиран концерт с брейк танци. Връзката с Деня на Съединението организаторът на фестивала Константин Кръстев обяснява така:

“Под надслов „Съединението прави силата“, три небезисвестни екипа ще се обединят в името на интелектуалното и културно развитие не младите хора от региона. Ще съберем четирите елемента на хип-хоп културата в един своеобразен фестивал на младежта в Северозападна България.”

Фестивалът е подкрепен от община Монтана и компаниите „0511 Дизайнс“ и „0511 Еко Облекла“. Ако имате нужда от информация или искате да се включите, може да се обадите на Константин на тел. 0885 293 555.

Участници в предишни фестивали в Берковица | снимка: общ. Берковица Участници в предишни фестивали в Берковица | снимка: общ. Берковица