„Фабрика за идеи“ организира дебат за положителна промяна в Северозапада

„Фабрика за идеи“ организира дебат за положителна промяна в Северозапада

Проектът за гостуване на млади хора при домакини в различни села също ще бъде представен на форума | снимка: “Фабрика за идеи”

Форум за социална промяна, размяна на идеи и създаване на по-добра среда ще събере във Враца участници от различни държави и с различни професии. Събитието Empatheast се организира от „Фабрика за идеи“, които инициаторите за програмата Резиденция „Баба“, с която млади хора гостуваха за няколко седмици на възрастни в различни села в България. Новият форум ще се проведе от 11 до 13 ноември в областния град – мястото е избрано, тъй като е район със силно намаляващо население, икономически е един от най-бедните в ЕС. В същото време има възможности за промяна и хората там са готови за нея, разказват от „Фабрика за идеи“.

Тридневната среща ще покаже български и международни примери за това как социалното благополучие може да се свърже с устойчиви модели. Те имат реален потенциал да намалят бедността, смятат организаторите.
„Вярваме, че ресурсите, с които можем да разберем и отговорим на нарастващия брой социални нужди и дефицити в Европа, вече съществуват. Единственото, което трябва да направим, е да ги свържем, да им вдъхнем нов живот и да започнем търсенето на интуитивни отговори, ориентирани около човека. По този начин създаваме положителна промяна в управлението, медиите, гражданското общество и бизнеса на местно, държавно и международно ниво.“, разказват още от „Фабриката“.

От 11 часа в Регионалния исторически музей – Враца жители на града ще разказват различни истории, които после ще бъдат записани. Ще бъдат показани и снимки от Резиденция „Баба“ с двойките-домакини от селата Паволче и Челопек, а „бабите“ ще се грижат и за храната по време на събитието. От 14 часа започва дискусия „Център-Периферия“, в която ще се обсъжда как може да се влияе на тенденцията културните и икономически ресурси да се централизират основно в София и големи градове. Това е част от общата тема на тазгодишното издание – за връзките между отделните населени места и различни социални и икономически сектори. В дискусията ще участваме и ние от Severozapazenabg.com, за да разкажем как Северозападът може да е модел за положителна промяна.