Ученици от Враца се включиха в проект за опазване на дъбовите гори

Ученици от Враца се включиха в проект за опазване на дъбовите гори

Децата от три училища се учиха по умален модел на Земята в Световния ден на водата | снимка: “Клуб Предприемач”

Ученици от Враца се включиха първи в проект за опазване на дъбовите гори с обучение в Подвижна класна стая „Земното кълбо“, съобщават организаторите от Фондация „Тайм“. Във вторник децата от шести клас на средните училища „Христо Ботев“ и „Никола Войводов“, заедно с петокласници от природо-математическата гимназия „Акад. Иван Ценов“ участваха в информационния проект „Кампания за дъба“. Той има за цел да обърне внимание и да събере информация, която да помогне за опазването на горите от дъб и вековните дървета.

Като част от проекта в Посетителския център на парк „Врачански Балкан“ беше разгърната и класна стая „Земното кълбо“. Тя гостува на Враца по повод Световния ден на водата – 22 март. Миналата година в инициативата са участвали ученици от София и от Плевен, като досега общо 120 деца са привлечени от идеята, разказват организаторите. Подвижната класна стая е умален модел на Земята, чрез който децата научават какво е устройството й, получават знания по география, екология, естествени науки. В „клас“ учениците участват и в интерактивна програма, в която научават каква е ролята на горите за околната среда, заедно с любопитни факти за дъбовите дървета и защо трябва да ги пазим.

Към подвижната класна стая е създадена и интернет игра – „Дъбрава” – https://scratch.mit.edu/projects/76096042/. С нея образоването може да продължи онлайн, а децата могат да участват и в програмирането й.

Подвижната класна стая ще гостува в Хасково и Пловдив. Датите за обучения са подбрани неслучайно – в Хасково денят ще е 11 април, а поводът – Седмицата на гората. В Пловдив стаята ще е на 22 април, Ден на Земята. Гостуванията на Подвижната класна стая „Земното кълбо“ се подкрепят от Министерство на околната среда и водите и от финансовия грантов механизъм на Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

С проекта „Кампания за дъба“ е събрана информация за включването на 50 вековни дъба в Националния регистър на вековните дървета. От 1948 г. досега в него са добавени 2147 дървета, разказват от фондация „Тайм“. Досега по проекта са описани 41 дъба, някои на повече от 200 години – те се намират в Югоизточна България. В Националния регистър вече има 100 дървета от обл. Враца – летен дъб, цер, благун и зимен дъб. Най-старото дърво е в с. Галиче, с обиколка на стъблото от над 7 метра. Други вековни дървета има в землищата на селата Оходен, Веслец, Челопек, Бели Извор и др. Общо 29 са тези в парк „Врачански Балкан“.