Учебната година за студентите във Видин ще започне на 30 септември

Учебната година за студентите във Видин ще започне на 30 септември

Момчил Станков и проф. Велизара Пенчева представиха плановете за Обучителния център | снимка: Областна администрация – Видин

Първата учебна година за студентите във Видин ще бъде открита на 30 септември, съобщиха от кабинета на областния управител Момчил Станков. Обучителният център във Видин е към Русенския университет „Ангел Кънчев“ и още в първите седмици след началото на записването предизвика голям интерес сред кандидат-студентите. Това е първото висше учебно заведение в северозападния град.

„Възможността да разкрием тук обучителен център е първа стъпка към идеята да открием филиал на Русенския университет във Видин”, коментира ректорът на университета проф. д-р Велизара Пенчева, която беше на посещение във Видин заедно със свои колеги. По време на пресконференция Пенчева обясни, че в бъдеще във Видин ще има още възможности за образование, включително за магистърска степен и за продължаващо обучение.

Засега Обучителния център ще използва базата на Професионална техническа гимназия „Васил Левски“. Занятията ще са редовни. След обиколка на гимназията, проф. Пенчева коментира, че в училището има подходящи за специалностите кабинети и оборудване, а в бъдеще има възможност за сътрудничество и обмен на образователни и софтуерни продукти.
„Очаквам доверието на видинската общественост към нашата инициатива да се повиши и да имаме повече желаещи, които да се запишат като студенти в Обучителния център в гр. Видин”, добави и кметът на Видин Огнян Ценков. Досега са приети 62-ма студенти с редовна бакалавърска форма на обучение. Приемът ще продължи до края на кандидат-студентската кампания през септември или до запълване на местата за държавна поръчка. Първоначално обявените свободни места в Центъра са за 100 души, в пет професионални направления – земеделска техника, транспорт, машинно инженерство, администрация и управление, електроника, информационни и комуникационни технологии. Заявленията за кандидатите се приемат всеки работен ден от 9.30 до 17.30 ч. в Центъра за прием на документи в сградата на Областната администрация на ул. „Дунавска“ 6.