Условията за ски под връх Ком вече мога да се проверяват онлайн

Източник: berkovitsa.net

Източник: berkovitsa.net

Скиорите вече ще могат да проверяват условията на пистите в зона Ком и онлайн, съобщиха от община Берковица. Връзката е чрез уеб камера, монтирана за снимки към ски пистата и влека. Снежната покривка може да се проверява през сайта на общината (http://www.berkovitsa.bg/camera-kom/), а за тръгне видеото, трябва да имате инсталиран Java Script. Камерата ще предава денонощно.

Към вторник картината показва дебела снежна покривка от естествен сняг и облачно време. На ски писта Ком има два влека — нов, с дължина 800 метра, и още един детски, показва справка от Съюза на българските скиори и сноубордисти. Курортът под връх Ком е с много дълъг сезон — около 5 месеца средно и задържането на снега до април се случва често. Средната годишна температура е 11 градуса.

В края на миналата година община Берковица обяви, че ще удължи ски пистите, защото много от съоръженията са на повече от 25 години и имат нужда от модернизация. Плановете са новият ски маршрут да е дълъг 1.1 км — почти колкото сегашната писта под Ком. За курортния град има и голям проект за ски комплекс, който включва нови лифтове, писти и леглова база — край пистите, хижа «Ком» и в Берковица. Ако проектът бъде реализиран, курортът ще може да посреща около 2500 скиори, ще има хеликоптерна площадка, както и такива за делта- и парапланери.

Западна Стара планина е едно от най-подходящите места за ски туризъм на Балканите, показват анализите на община Берковица. Все още в българската част има малко съоръжения и хотели, а пистите не са много популярни. В Сърбия едни от най-известните зимни курорти са точно в тази част на планинатата и освен ски, се развива и целегодишен туризъм.

Още за проекта под Ком може да прочете в сайта на общ. Берковица – http://www.berkovitsa.net/