Областният управител на Видин присъства в Кула на тържественото честване на Деня на Европа

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов присъства днес в гр. Кула на честванията, посветени на Деня на Европа и Деня на победата. Тържествата бяха организирани от местен инициативен комитет със съдействието на община Кула.

Десетки жители и гости преминаха през централната улица на града до паметника на загиналите съветски воини. В памет на героите от Втората световна война бе отслужена панихида от архимандрит Поликарп от Видинската света митрополия. С венци и цветя пред мемориала се поклониха областният управител инж. Кръстьо Спасов, кметът на община Кула д-р Владимир Владимиров, представители на Общинския съвет, Областната и общинската организация на БСП, ветерани и граждани. Цветя бяха положени и пред паметните плочи на загиналите американски летци и участници във войните от Кулския край.

Възпоменателното шествие продължи до мемориален комплекс „Катюша” край гр. Кула, където традиционно е кулминацията на тържествата, посветени на Деня на победата и Деня на Европа. Паметникът е открит на 9 май 1975 г. на мястото, където през есента на 1944 г. са били разположени огневите позиции на съветските катюши.

„За нас това място е свещено, защото само тук, на територията на родината ни се водят военни действия между Съветската армия и отстъпващите немски части”, каза пред „Катюша” Емил Дичев, председател на Клуба на ветераните – социалисти. В прочувствено слово той припомни героичните моменти от водените на българо-сръбската граница сражения през септември 1944 г. „В боевете около гр. Кула загиват 67 червеноармейци и 19 български войници и доброволци. Нека не забравяме техните имена!”, призова Емил Дичев.