Обявен е търга за ремонта на Петрохан

Обявен е търга за ремонта на Петрохан

Ремонти на “Петрохан” имаше и през 2013 г. | снимка: Архив на АПИ

Търгът за ремонт на част от прохода Петрохан вече е обявен, съобщава Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В четвъртък АПИ пусна обществената поръчка за рехабилитация на общо 238 км пътища в цялата страна, които се финансират по оперативна програма „Региони в растеж“. Според плановете близо 43 км от Петрохан – отсечката между Костинброд и Берковица ще бъде обновена. Това ще струва общо 21.7 млн. лв.

Поръчката за този участък е разделена на две – от Костинброд до Бучин проход и от Бучин Проход до Берковица. Това означава, че изпълнителите могат да кандидатстват отделно за всяка от двете отсечки. Проектната скорост, заложена за първия участък, е от 40 до 80 км в час. Това не означава, че толкова ще бъде ограничението на скоростта – проектната е оптималната, която се залага при проектирането. Колкото повече завои и денивелация има един път, толкова по-малка е проектната скорост.

По тази част от прохода е предвидено и укрепване на свлачище близо до отклонението за Годеч. Общата прогнозна цена за ремонта е 11.66 млн. лв. без ДДС, а изпълнението трябва да приключи до 15 месеца след като избраният изпълнител започне работа. Същата продължителност е определена и за ремонта от Бучин проход до Берковица, който по план ще струва 10.05 млн. лв. без ДДС. Там проектната скорост е 40 км в час, а през с. Гинци ще е 50 км в час.

И за двете позиции по търга от кандидатите ще се изисква да имат опит в строежа на подобни пътища и съоръжения.
Друга от позиции по обществената поръчка е за пътя от Враца до пещера „Леденика“. Той е с дължина 17.4 км. Неговата проектна скорост ще е от 20 до 50 км в час. Ще бъдат изградени нови системи за отводняване. В рамките на 15 месеца изпълнителят трябва да се справи с поръчката, за което ще получи 11.46 млн. лв без ДДС. След отварянето и разглеждането на всички валидни оферти е възможно прогнозните цени да се променят. Срокът за подаване на оферти е 19 май, а отварянето им ще е на следващия ден.

С най-висока тежест при избора ще е цената – 40 от общо 100 единици. По критерий „Вътрешен баланс на единични цени“ тежестта е 35, а останалите 25 единици ще са за техническото предложение. Вътрешният баланс на цените би трябвало да покаже дали предложението е коректно и адекватно на разходите, които кандидатът ще направи. Според много експерти от пътното строителство този показател е субективен и оставя съмнения за пренареждане на избора.
Заедно с търга за строителство е обявен и този за надзор при ремонтите. Поръчката отново е разделена на позиции за всеки отделен път. Надзорът на Петрохан ще струва общо 650 хил. лв., а на пътя до „Леденика“ – 350 хил. лв.