Турлаци от България и Сърбия ще се съберат в Белоградчик

Турлаци от България и Сърбия ще се съберат в Белоградчик

Турлаци на един от съборите край Белоградчик | снимка: общ. Чупрене

По инициатива на Турлашко дружество “Ждребче” на 19 ноември 2016 година в Белоградчик ще се състои традиционна турлашка среща в която ще вземат участие членове на торлашкото дружество “Тимочана-торлака” от село Миничево, Република Сърбия. Сред гостите ще бъде председателят на дружеството Деян Кръстич и кметовете на селата Яковац и Витковац – Златомир Първулович и Зоран Янкович. Първоначално те ще бъдат посрещнати в село Салаш. След кратка обиколка на селото, гостите ще посетят етнографска изложба в местното читалище. Тук те ще могат да опитат и някой типични ястия от турлашката кухня – чушкье гньетене с боб, скроб, пржено, баница по селски с печени ръчно теглени кори.

От българска страна освен членовете и симпатизантите на Турлашко дружество „Ждребче” в срещата ще участват и турлаци от общините Чупрене и Чипровци, и представители на ръководствата на трите общини.

По време на пребиваването си, гостите ще посетят природните забележителности на Белоградчик, а вечерта в ресторанта „При Иван” ще се състои голяма турлашка вечер.

Форумът на турлаците от Северозападна България и Югоизточна Сърбия ще се проведе благодарение на любезното съдействие на братята Милен и Тодор Бъзински, издатели на Severozapazenabg.com, както и и приятели на дружеството.

Любомир Веселинов,
председател на Турлашко дружество “Ждребче”