Турлаци от България и Сърбия се срещнаха в Салаш и Белоградчик

Потомци на някогашните белодрешковци, както тогава са се наричали турлаците, поради спецификата на тяхното облекло от началото на ХХ век, си дадоа среща в Салаш.

Тя бе по инициатива на Турлашко дружество „Ждребче” – Белоградчик и стана възможна с подкрепата на Народно читалище „Развитие – 1893г.”, община Чупрене, добри приятели на дружеството и неговия изключително ентусиазиран и действен актив. В такъв формат събитието се организира за първи път, затова вече можем да говорим за Празник на турлаците от Северозапада. Във форума на турлаците присъстваха и членове на торлашко дружество „Тимочана – Торлака”, Миничево, Сърбия. От българска страна имаше и представители на общините Чупрене и Чипровци. По този начин беше представена цялата територия заемана от турлашката етнографска група.

От сръбска страна в събитието участваха Драган Манчич – председател на Общински съвет в община Княжевац, Деян Кръстич – председател на Торлашко дружество „Тимочана–Торлака” от село Миничево, Владан Радованович – координатор за трансгранична сътрудничество към община Княжевац, Деян Милкович –  председател на сдружението на частните предприемачи Йоце Исаков – бизнесмен и кметовете на населените места Ново Корито, Грълище и Яковац.

От българска страна участваха Антон Трифонов – зам.кмет на община Белоградчик, Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество „Ждребче”, Румяна Алексиева- кметски наместник на село Салаш, общински съветници и представители на бизнеса и НПО. Присъстваха още председателите на общинските съвети на общините Чупрене и Чипровци – Богомил Станков и д-р Юли Цветков, кметът и зам.-кметът на Чупрене и Чипровци – Ваньо Костин и Валентин Кръстев, и кметът на Горни лом – Илиян Михайлов.

Тази година беше нарушена традицията гостите от Сърбия да бъдат посрещнати в Белоградчик. По решение на ръководството на Турлашкото дружество това стана в Салаш, защото селото се намира най-близко до границата и в него живеят най-много хора, които имат роднини и приятели в Сърбия. На прохода Кадъ боаз, ежегодно се провежда Традиционният международен събор, който продължава три дни и преобладаващата част от него са предимно турлаци.

Любомир Веселинов, председател на Турлашко дружество

Любомир Веселинов, председател на Турлашко дружество “Ждребче”

В Салаш гостите бяха приветствани от кметския наместник Румяна Алексиева и Даниела Иванова – секретар на местното читалище. С голям интерес те посетиха храм „Успение на пресвета Богородица“ и етнографската изложба аранжирана специално в читалището. Вокална група „Родни звуци“ поздрави гостите с песни от изворния фолклор, а в една от залите на читалището беше приготвен обяд с ястия от турлашката кухня.

Председателите на Турлашките дружества подчертаха, че основната цел през годината е била привличането на все повече млади хора, които да изучават и предават традициите и обичаите на идните поколения, да съхраняват  езика, на който говорят местните хора, а също да се разширява  обхвата на хората, които да бъдат обект на внимание и работа от страна на турлашкото дружество. С всяка измината година расте интересът  и се множат участниците в торлашкия празник на община Чупрене под надслов „Када кум прасе и ти вречу”. Всички мероприятия проведени през настоящата година са преминали под знака на 45-годишния юбилей от побратимяването на общините Белоградчик и Княжевац. Тази година беше направен прощъпулник и в областта на икономиката. Бизнесменът Иван Пунчев, който има фирма в областта на шивашкото производство в Белоградчик, регистрира фирма „МИТ – Тимочанка” в Зайчар. За този немалък период от време са проведени много прояви и инициативи в различни сектори на обществения живот – културата, образованието, здравеопазването, пожарното дело, спорта и туризма, опазването на горите, по линия на неправителствения сектор и клубовете на пенсионера.

На дневен ред отново излезе въпросът за откриване на ГКПП на прохода Кадъ боаз. Подготвителните работи по отчуждаването на частни имоти трябва да стартират още от началото на тази година.

Трудно е да бъде изброено всичко направено през годините, но най-важното е, че бяха изградени много добри контакти и създадени прекрасни отношения в чисто човешки план, без които не можем.

 Пресслужба Община Белоградчик