Турлаците от Сърбия и България ще празнуват в Белоградчик

Турлаците от Сърбия и България ще празнуват в Белоградчик

Част от участниците в една от предишните турлашки срещи | снимка: Любомир Веселинов

По инициатива на Турлашко дружество “Ждребче” на 12 декември 2015 година в Белоградчик ще се състои традиционна турлашка среща в която ще вземат участие членове на торлашкото дружество “Тимочана-торлака” от село Mиничево, Република Сърбия. Сред гостите ще бъде председателят на дружеството Деян Кръстич, също и кметовете на селата Ново Корито и Яковац – Крунислав Йованович и Златомир Първулович. Първоначално те ще бъдат посрещнати в село Салаш. След кратка обиколка на селото, гостите ще посетят етнографска изложба в местното читалище и ще бъдат поздравени от вокалната група за изворен фолклор “Родни звуци”.

От българска страна освен членовете и симпатизантите на Турлашко дружество „Ждребче” в срещата ще участват и турлаци от общините Чупрене и Чипровци, и представители на ръководствата на трите общини.

По време на пребиваването си гостите ще посетят природните забележителности на Белоградчик, а вечерта в ресторант „Мислен камък” ще се състои голяма турлашка вечер. Форумът на турлаците от Северозападна България и Югоизточна Сърбия ще се проведе благодарение на любезното съдействие на Severozapazenabg и приятели на дружеството.

Любомир Веселинов – председател на Турлашко дружество “Ждребче”