Сезонът в Белоградчик започна с инфотур за туристически агенции

Сезонът в Белоградчик започна с инфотур за туристически агенции

Туристическият сезон в Белоградчик официално е открит с празник и информационен тур за представители на туроператори и туристически агенции, съобщиха от общината.

Денят на туризма, с който традиционно се поставя началото на сезона, тази година беше организиран в събота съвместно с Асоциацията на екскурзоводите в България (АЕБ). По време на информационния тур експерти от бранша видяха отблизо възможностите за туризъм в района на Белоградчик. Над четиридесет представители на различни туристически организации от България се запознаха с инфраструктурата, услугите и атракциите, които са на разположение на гостите на града и селищата от общината. Те посетиха хотели, къщи за настаняване и заведения за хранене. Силно впечатление направиха традиционните ястия по местни рецепти, носещи автентични наименования, и приготвени от Стакевските баби и читалищните дейни от с. Салаш.

По време на празника на екипите от Белоградчишката крепост и пещерата “Магура” бе предадено ново техническо оборудване за подобряване на тяхната дейност, както и обслужването на посетителите.

Кметът на общината Борис Николов изрази удовлетвореност от постигнатото равнище на туристическата инфраструктура и качеството на услугите в бранша през последните няколко години. Забележителен е ръстът на броя на чуждестранните туристи посетили Белоградчик и неговите забележителности. Кметът подчерта успешното партньорство с фирма “А. Н. Балкантурс” ЕООД- Русе развиваща успешен круизен туризъм.

Stitched-Panorama

Николов обърна специално внимание на намеренията на общината за развитието на изградения по европейска програма Посетителски център, намиращ се до Белоградчишката крепост. Предстои там да бъдат преместени експонатите на Природо-научния музей, представящ богатството на флората и фауната от Северозападна България. Предвижда се създаването на постоянна изложба на минерали от региона.

Гости на празника бяха народни представители, зам. областният управител на Видин Елка Георгиева, както и Веселин Вълков и Юрдана Шивачева от Асоциацията на екскурзоводите в България.

Любомир Веселинов, общ. Белоградчик