Трансформацията на един скучен подлез в произведение на изкуството

Източник: www.actualno.com

Автор: Ана Маринова

Как се превръща скучен подлез в истинско произведения на изкуството? Такава невероятна трансформация се случва от няколко дни в подлеза на Стария пазар във Враца. От 3 юли там се вихрят художници от различни краища на България и пресъздават върху стените на подземното съоръжение изображения на най-известните забележителности и символи на града и региона.

Разкрасяването на пешеходния подлез се осъществява в рамките на първия по рода си за града фестивал на уличното изкуство „Refresh Vratsa”-Street Art Fest.

Инициативата е на общината, като идеята е чрез нея Враца да бъде превърнат в по-красиво за живеене място. Едновременно с това авторите на проекта се надяват красивите картини да спрат драскачите по стени да „разкрасяват“ с грозни надписи стените на най-големия пешеходен подлез в града.

Фестът беше официално открит вчера от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Самият той присъства на пресъздаването на някои от символите на града и региона – Хижата, Куртпашовата кула пред музея, къщата-музей на баба Илийца в село Челопек. В следващите дни върху стените на подлеза ще „оживеят“ и изображения от пещерата „Леденика“, археологически находки, музейни експонати и още много природни, архитектурни и исторически забележителности.

Общата площ, която художниците ще изрисуват, е 350 квадратни метра.

Освен със символи на Враца и региона, подлезът е разкрасен и с цветовете на българското знаме, които са изрисувани на всички входове на съоръжението.

С деликатната работа по превръщането на подлеза в истинска галерия са се заели художниците Дамян Бумбалов, Жечо Попов, Павел Калоянов, Гълъбин Христов, Румен Димитров и врачанинът Явор Венчев. С помощта на акрилни бои, спрейове, четки и други арт материали те трябва да завършат с рисуването на емблематичните за града изображения до неделя – 7 юли, когато е планирано уличният фестивал да приключи.

„Refresh Vratsa”-Street Art Fest ще бъде официално закрит с концерт-хепънинг, който ще се проведе в неделния ден на Стария пазар от 19 часа. В него ще участват врачанските групи „Офсет“ и “Докторс Гого бенд”, мездренската група “Уинкс” и Любо (попинг).

no images were found