Торлашка кухня: Суха зимна лютеница

Торлашка кухня: Суха зимна лютеница

Из Белоградчишко и по другите райони на торлаците в рецептите често се срещат сухи чушки. Те се използват от есента до пролетта, а понякога може да ги срещнете и в летни гозби. Изсушените червени чушки – сладките едри и дребните люти, са били важна част от кухнята. Допреди 60-70 години приготвянето на зимнина в буркани е рядкост и се ползва за много малко храни. Вместо това се суши, осолява, прибира се на хладно или се ползва ферментацията (туршия и кисело зеле). Познатата ни днес като традиционна лютеница най-вероятно е с доста кратка биография, родена от консервната промишленост и възможността всяко семейство да затваря буркани. Вместо нея има различни варианти със сухи чушки. Предлагаме ви една много лесна и бърза, която в оригинал е кръстена „мезе за ракия“. Рецептата е записана и издадена от общините Белоградчик и Чупрене за съхранение и популяризиране на местните обичаи. Изпробвана е и от нас, като сме добавили няколко предложения как да стане още по-вкусна.

IMG_20160301_211758

Продукти и приготвяне:
Няколко сухи чушки се накисват в студена вода за половин-един час. Нарязват се на дребно и се счукват добре в хаванче с малко едра сол. Ако чушките са повече, счуквайте ги в хаванчето на няколко пъти. Заедно с тях или отделно се счукват една-две скилидки чесън (ако обичате, може и повече). Ако искате да се омекоти аромата и лютивината му, го запечете леко – както е с люспите се увива в парче фолио и се оставя за няколко минути в гореща фурна.

Чушките и чесънът се смесват, може да им сложите олио, зехтин, оцет. Разбира се, едно време зехтинът по север е бил рядкост, слънчогледово олио не е имало, а само студено пресован шарлан – масло от слънчогледови семки, което не е обработено. За свежест – може и магданоз, ситно нарязан или счукан в хаванчето.

Ако има и някоя люта чушка, с пастета отива повечко вино. По желание се поднася със сирене, а може да се сложи върху препечена филийка за предястие.

Готовите сухи чушки

Готовите сухи чушки